Een dakloze lijkt alleen te zijn bij vrieskou? Iemand is zijn woning kwijt en weet niet waar naartoe voor hulp? Bel 0800 99 340.
Onze telefoonpermanentie is elke dag van het jaar en 24 uur per dag bereikbaar om verzoeken om hulp, onderdak en informatie te beantwoorden en in te gaan op persoonsbeschrijving van mensen in nood.
We ontvangen dagelijks honderden oproepen en leiden de sociale noodhulp in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in goede banen. Concreet hebben onze regulatoren de volgende taken:
Via het groene nummer kunnen de persoonsgegevens worden verzameld die nodig zijn voor de sociale begeleiding. Het vormt het zenuwcentrum van Samusocial en regelt de aanvragen en interventies.
Iedereen die onderdak nodig heeft, kan een beroep doen op onze diensten.
We moedigen particulieren aan om ons te waarschuwen als ze weet hebben van mensen die duidelijk in nood zijn.
Een dakloze lijkt alleen te zijn bij vrieskou? Iemand is zijn woning kwijt en weet niet waar naartoe voor hulp? Bel 0800 99 340.
In 2019 voerden de mobiele teams 34.700 prestaties uit tijdens 11.342 ontmoetingen met 1.791 personen
Elke dag van het jaar doorkruisen onze maraudeteams de straten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om noodhulp te bieden aan daklozen. Ze bieden een luisterend oor, medische verzorging, psychosociale begeleiding of zorgen voor een doorverwijzing naar de noodopvangcentra.
Het doel van de mobiele actie is het lijden van een persoon te verminderen, hem helpen om opnieuw zijn draai te vinden, zijn eigen middelen te gebruiken en opnieuw bruggen te slaan naar de maatschappij.
De maraude streeft vier duidelijke doelstellingen na:
Het team
Het multidisciplinaire mobiele team bestaat uit een chauffeur, een verpleger en een maatschappelijk werker en/of een psycholoog.
“Het is niet de bedoeling om op straat psychiatrische behandeling te bieden, wel om het gemene recht te herstellen, het recht dat iedereen heeft om verzorgd te worden. Want 60 % van de mensen die op straat leven, hebben psychische of zelfs psychiatrische problemen.” Xavier Emmanuelli, voorzitter van Samusocial International.
In 2019 verzorgde Samusocial onderdak voor 7.191 verschillende personen in zijn noodopvangcentra
Het dringend onderdak biedt een antwoord op verschillende soorten situaties:
– acute crisissituaties waarvoor geen onmiddellijke verblijfsoplossing bestaat: partnergeweld, brand, uitzetting uit de woning, gezinsproblemen … ;
– gevallen waarin mensen chronisch op straat leven. Deze personen moeten langdurig worden opgevolgd, met veel aandacht voor het herstel van de lichamelijke en geestelijke toestand. Pas daarna kan er gestart worden met een begeleiding naar een oplossing om weg te raken uit de straat.
Iedereen aan wie onderdak wordt verleend, kan gebruik maken van:
2019 : 289.327 aangeboden overnachtingen aan 8.874 verschillende personen waarvan :
5.787 alleenstaande mannen
864 alleenstaande vrouwen
2.217 personen in gezinnen waaronder 1.290 kinderen
In 2019 werden 1.722 inschakelings-projecten geopend.
De psychosociale begeleiding neemt de fakkel over van het werk dat ‘s nachts in de opvangplaats werd verricht. De oorspronkelijke sociale diagnose wordt verfijnd om een begeleidingsplan op te stellen.
De maatschappelijke begeleiding richt zich op de toestand van de persoon in zijn geheel en probeert in de eerste plaats diens gemene rechten te herstellen. Vervolgens wordt samen met de betrokkene een project uitgewerkt om hem opnieuw op weg te helpen in de maatschappij.
Doelstellingen van de begeleiding:
– Het herstel van rechten: leefloon, werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering, heropening van dossiers …
Om deze rechten te herstellen wordt het vaakst met de OCMW’s van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest samengewerkt.
– Doorverwijzing naar een oplossing die aangepast is aan het profiel en de situatie van de persoon, bv. naar een privéwoning, opvangtehuis, medische structuur, ontwenningskliniek, psychiatrische instelling of rusthuis.
– Sociale noodhulp (voedselpakketten, maaltijdbonnen voor sociale restaurants, voorschotten op de uitkeringen van de volgende maand e.d.) en dringende medische hulp voor zieken zonder medische dekking.
– Toelichting en begeleiding bij administratieve stappen om de opgevolgde persoon wegwijs te maken in de procedures van administraties en andere sociale diensten.
In 2019 konden 460 personen een oplossie weg van de straat vinden
In 2019 zijn 116.955 genees- of verpleegkundige handelingen verricht tijdens de raadplegingen in onze centra
Daklozen kampen vaak met medische problemen die het gevolg zijn van het leven op straat. Meestal gaan ze daarmee niet naar de dokter, zelfs niet als ze ziek worden. Hun eerste zorg is eten, onderdak en bescherming tegen de kou vinden en de onveiligheid op straat vermijden. Resultaat: min of meer ernstige aandoeningen dreigen te ontaarden in zware pathologieën.
Mensen die in de centra van Samusocial verblijven, kunnen elke avond gebruik maken van verpleegkundige en medische raadplegingen. Ons permanent centrum biedt ook overdag raadplegingen aan.
Onze artsen en verplegers vervullen een essentiële rol bij de diagnose, de doorverwijzing naar gespecialiseerde diensten en de continuïteit van de zorgen. De verplegers blijven behandelingen zowel in onze centra als op straat opvolgen via de werking van mobiele hulpteams. Naast de permanente werking van onze medische teams, houden de vrijwillige artsen en verplegers van Dokters van de Wereld verschillende avonden per week raadplegingen in onze opvangcentra.
Bij de toekenning van opvangplaatsen wordt voorrang verleend aan zieken en aan mensen die nood hebben aan verzorging. Er zijn veel mensen die hun gezondheidsproblemen niet onder ogen willen zien. Dankzij de proactieve aanpak van onze verpleegkundigen en artsen kunnen chronische pathologieën worden behandeld en hoeft er niet systematisch een beroep te worden gedaan op de nachtelijke spoeddiensten van ziekenhuizen voor aandoeningen waarvoor een ambulante behandeling mogelijk is.
De aandoeningen die het vaakst tijdens raadplegingen worden vastgesteld, zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, (met inbegrip van psychiatrische problemen), huidziekten, pijn en ontstekingen van uiteenlopende aard, hart- en vaatziekten en ademhalingsaandoeningen.
Ons centrum MediHalte biedt eveneens medische opvang aan 38 personen van wie de gezondheidstoestand vereist dat ze rust nemen of verzorgd worden buiten de context van een ziekenhuis.
“De raadpleging is niet beperkt tot medische zorgen. Het is ook een moment waarop geluisterd wordt, wat heel belangrijk is voor daklozen. Ze hebben ons veel te vertellen over hun situatie, hun eenzaamheid, het geweld waarmee ze geconfronteerd worden of het harde leven op straat, vooral wanneer het koud is. Meestal hebben ze geen familie, weinig vrienden en geen werk. Sommigen verbergen hun armoedige situatie voor hun omgeving. Ze zijn hun job en hun woning kwijt en dalen snel op de maatschappelijk ladder. Soms is het hele gezin dakloos. Het is hard om te zien hoe kinderen in armoede leven.” (Dokter Van Osta, vrijwilliger Dokters van de Wereld)
Samusocial verstrekt kosteloos noodhulp (onderdak, mobiele hulpteams, geneeskundige verzorging en psychosociale begeleiding) aan de daklozen van Brussel. Ons doel ? Het lijden van de opgevangen persoon verlichten en deze een gepersonaliseerde begeleiding voorstellen naar oplossingen weg van de straat. Samusocial krijgt ieder jaar een mandaat voor het Winterplan in Brussel, dat iedere nacht onderdak biedt aan meer dan 1.000 daklozen.
Wij verstrekken onmiddellijke hulp via het optreden van onze mobiele hulpteams of in onze centra voor noodopvang. Maar het uitgangspunt daarbij is steeds een begeleidingsperspectief, soms zelfs op zeer lange termijn om zo te komen tot realistische oplossingen om de opgevangen personen weg te helpen van de straat.
Samusocial heeft meerdere opvangvoorzieningen uitgebouwd om begeleiding en omkadering te kunnen verzorgen die zo goed als mogelijk is aangepast aan de toestand van de opgevangen persoon.
De twee noodopvangcentra zijn gelegen in het centrum van Brussel en zorgen voor een onmiddellijke opvang van mensen die op zoek zijn naar onderdak.
220 bedden voor noodopvang
De noodopvangcentra zijn gelegen in het centrum van Brussel en zorgen voor een onmiddellijke opvang van mensen die op zoek zijn naar onderdak.
Het centrum van het Vestjestraat heeft een capaciteit van 110 plaatsen. Het centrum van de Poincarélaan heeft een capaciteit van 190 plaatsen. In totaal zij dus 300 dringend onderdak-plaatsen 24u/24 beschikbaar.
De noodopvang biedt een oplossing voor:
– acute crisissituaties: o.a. uitzetting uit de woning, familiale problemen, vrouwen die slachtoffer zijn van partnergeweld, gezinnen in nood.
– personen die chronisch zwerversbestaan leiden (langdurige daklozen) en die niet terechtkunnen in instellingen met striktere toelatingsvoorwaarden zoals opvangtehuizen.
De noodopvang voorziet in eerste instantie in de basisbehoeften van de persoon (onderdak, sanitair, maaltijd, medische zorg), maar biedt ook psychosociale begeleiding. Iedere opgevangen persoon wordt uitgenodigd om een gesprek aan te gaan met een maatschappelijk werker, om op zijn eigen ritme naar oplossingen te zoeken om weg te raken van de straat.
Het opvangcentrum van de eerste lijn vormt een toegangspoort voor alle mensen die door Samusocial worden geholpen. Afhankelijk van hun situatie worden sommigen van hen doorverwezen naar andere structuren beheerd door Samusocial (het familieopvangcentrum , het centrum MediHalte , het Housing First-project ‘Step Forward’ , opvangtehuizen), naar andere instellingen (opvangtehuizen, revalidatiecentra, ontwenningsklinieken, rusthuizen …) of naar privé-instanties (eigen woning, familie, vrienden …).
Infrastructuur en dienstenaanbod :
Centrum van het Vestjestraat :
Centrum van de Poincarélaan :
Het familieopvangcentrum biedt een tweedelijnsopvangplaats aan waar gezinnen na de noodopvang terecht kunnen. De meeste gezinnen worden zo in een apart centrum opgevangen om de confrontatie met een publiek met andere problemen te vermijden.
120 bedden in privé-kamers voor gezinnen met kinderen.
Het familieopvangcentrum biedt een tweedelijnsopvangplaats aan waar gezinnen na de noodopvang terecht kunnen. De gezinnen worden in een apart centrum opgevangen om de confrontatie met een publiek met andere problemen te vermijden. De kinderen uit deze gezinnen kunnen terecht in de zachte omgeving van een speelruimte en doen specifieke activiteiten met gespecialiseerde opvoeders en kinderverzorgsters. Ook de ouders worden opgevolgd, met name via een programma voor ouderschapsondersteuning aangeboden door een psychologe.
Onze teams streven er voortdurend naar om de opgevangen kinderen te helpen hun evenwicht te bewaren. Dit project garandeert een kwalitatieve opvang, met comfortabele openbare en privéruimtes en een veilige en rustige omgeving, ver weg van de drukte van het noodopvangcentrum. De (her)scholing van de kinderen uit de gezinnen die door Samusocial worden opgevangen, vormt een prioriteit voor onze teams. 95% van de leerplichtige kinderen komen opnieuw op de schoolbanken terecht.
Doelstellingen:
Infrastructuur en dienstenaanbod:
Het centrum MediHalte biedt opvang aan daklozen van wie de gezondheidstoestand vereist dat ze medische zorgen ondergaan die gewoonlijk thuis worden verstrekt. De gezondheidstoestand en de kwetsbaarheid bepalen de voorrang van de opvang.
38 gemedicaliseerde bedden voor zieken die verzorging nodig hebben.
Het centrum MediHalte biedt opvang aan daklozen van wie de gezondheidstoestand vereist dat ze medische zorgen ondergaan die gewoonlijk thuis worden verstrekt. De gezondheidstoestand en de kwetsbaarheid bepalen de voorrang van de opvang.
Doelstellingen:
Infrastructuur en dienstenaanbod:
Het initiatief ‘Housing First’ is gericht op 18- tot 25-jarigen en maakt een onmiddellijke overstap van het leven op straat naar een privéwoning mogelijk. Zodra de jongere opnieuw huisvesting heeft, krijgt hij begeleiding om de problemen op te lossen die hem op straat deden belanden.
31 studio’s voor jongeren van 18 tot 25 jaar die kampen met psychische problemen en/of verslaving.
Het initiatief ‘Housing First’ is gericht op 18- tot 25-jarigen en maakt een onmiddellijke overstap van het leven op straat naar een eigen woning mogelijk. Zodra de jongere opnieuw huisvesting heeft, krijgt hij begeleiding om de problemen op te lossen die hem op straat deden belanden.
Sinds juni 2015 beheren Samusocial en de OCMW’s van Brussel een project van het type ‘Housing First’ (eerst wonen) voor 18- tot 25-jarigen die op straat leven en daardoor bijzonder kwetsbaar zijn (verslavingen, mentale stoornissen …).
Doelstelling: een twintigtal jongeren rechtstreeks toegang geven tot een eigen appartement en een multidisciplinaire begeleiding.
Dit initiatief kwam tot stand in het kader van de projectoproep van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om de ontwikkeling van ‘Housing First’-projecten voor het daklozenpubliek in Brussel te steunen.
Het OCMW van de stad Brussel en Samusocial nemen de gezamenlijke leiding van het project op zich en werken hiervoor samen met verschillende verenigingen en instellingen, waaronder HermesPlus, het Sint-Pietersziekenhuis, Transit, La Rencontre/Source en Jamais Sans Toit. Hierdoor kunnen de problemen waarmee deze jongeren te maken hebben, in hun geheel (medisch-psychologisch-sociaal) worden aangepakt en opgevolgd.
‘Housing First’ maakt een rechtstreekse overstap van het leven op straat naar een eigen woning mogelijk. Deze innovatieve aanpak stimuleert de herinschakeling van ieder individu door middel van huisvesting en schenkt aandacht aan diens specifieke behoeften. Er wordt vertrokken van het principe dat mensen de problemen die hen op straat deden belanden, makkelijker kunnen oplossen wanneer het woonvraagstuk van de baan is.
Om deze doelstelling te bereiken, helpt het multidisciplinaire team de opgevangen jongeren bij de uitbouw van een levensproject, bij het zoeken naar oplossingen voor hun problemen (gezondheid, verslaving of isolement) en bij het ontwikkelen van beter zelfbeeld.
Elk jaar krijgt Samusocial van de gewestelijke en federale overheden de opdracht om het Winterplan voor Brusselse daklozen te organiseren. In totaal worden zo elke avond meer dan 1.000 mensen opgevangen tijdens het Winterplan.
Winter 2018-2019 : tot 1.200 mensen per nacht die zijn ondergebracht, verzorgd en begeleid.
Elk jaar krijgt Samusocial van de gewestelijke en federale overheden de opdracht om het Winterplan voor Brusselse daklozen te organiseren. In totaal worden zo elke avond bijna 1.000 mensen opgevangen tijdens het Winterplan.
Het Winterplan mag zich niet beperken tot het verstrekken van onderdak alleen. Het opzet is uiteraard om daklozen op te vangen en hun lijden te verlichten, maar ook om behoeftige mensen TEGEMOET TE TREDEN via onze mobiele teams, hen te VERZORGEN, de behoeften te identificeren bij de kwetsbaarsten onder hen en PSYCHOSOCIALE BEGELEIDING uit te werken voor wie dat wenst om deze mensen te DOOR TE VERWIJZEN naar aangepaste en indien mogelijk duurzame oplossingen.
Samusocial heeft een mandaat gekregen voor het Winterplan:
Een dikke merci aan de Nationale Loterij en de vele spelers : dank hen kunnen wij dekens en opvang bienden aan duizende thuisloze mensen tijdens deze winterplan !
Volg de actualiteit van onze winterse activiteiten
Samusocial heeft van het agentschap Fedasil een mandaat gekregen om de opvangcentra voor asielzoekers in het Brussels Gewest te beheren. Met deze beschikking zorgt Samusocial ervoor dat de opvangcapaciteit voor daklozen in stand wordt gehouden
350 plaatsen beschikbaar in een centrum voor asielzoekers in Neder-Over-Hembeek
Samusocial heeft van het agentschap Fedasil een mandaat gekregen om de opvangcentra voor asielzoekers in het Brussels Gewest te beheren. Met deze beschikking zorgt Samusocial ervoor dat de opvangcapaciteit voor daklozen in stand wordt gehouden. Door dit mandaat te aanvaarden, zorgt Samusocial ervoor dat de opvang en behandeling van asielzoekers gefinancierd wordt door de verantwoordelijken.
Momenteel beheert Samusocial een opvangcentra voor 350 asielzoekers in Neder-Over-Heembeek.
De opening van dit centrum heeft vooral humanitaire redenen en beantwoordt aan de noodzaak om de opvangcapaciteit van Fedasil voor kandidaat-vluchtelingen snel te verhogen. Het gaat er vooral om een bijdrage te leveren aan de inspanningen om een onderdak te bieden aan de vele kandidaat-vluchtelingen die onlangs geregistreerd werden door de Dienst Vreemdelingenzaken.
Infrastructuur en dienstenaanbod:
Het lijden van de persoon verlichten en opnieuw aanknopingspunten creëren met de maatschappij
Ces informations seront uniquement utilisées pour envoi de la Newsletter à l'adresse indiquée.