15 november: start van het gewestelijk winterplan 2018-2019
15/11/2018
Op 15 november activeert Samusocial het Brussels gewestelijk Winterplan voor daklozen op initiatief van de Ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie Céline Fremault en Pascal Smet.
Samusocial krijgt een mandaat van het Brussels Gewest om 600 bijkomende opvangplaatsen open te stellen, bovenop de 378 plaatsen die het hele jaar door al beschikbaar zijn in onze vier centra (110 plaatsen in het noodopvangcentrum van het Vestje, 110 plaatsen in het Poincarécentrum, 120 plaatsen in het gezinscentrum van Woluwe, 38 plaatsen in de MediHalte).
Deze 800 plaatsen zijn gespreid over drie opvangcentra :
- 300 plaatsen die worden opengesteld vanaf 15 november voor de meest kwetsbare mensen als aanvulling bij de 110 reeds beschikbare plaatsen in het gebouw aan de Poincarélaan dat ter beschikking wordt gesteld door het Gewest en waar dus samen 410 personen terechtkunnen.
- 200 plaatsen die opengesteld worden voor de opvang van gezinnen in het gebouw aan de Koningsstraat dat ter beschikking wordt gesteld door het OCMW van Brussel.
- Tot 300 plaatsen voor alleenstaande mannen in een derde centrum
Uiteindelijk zullen de zes centra van Samusocial daarmee beschikken over een totale opvangcapaciteit van vrijwel 1.500 plaatsen, naast de 250 plaatsen die worden geopend door la Croix Rouge.
Bij volle capaciteit kunnen in het Brussels Gewest zo elke avond tot ongeveer 1.500 dakloze mensen ondergebracht worden.
Er worden om en bij de honderd medewerkers ingezet voor het Winterplan beheerd door Samusocial : maatschappelijk assistenten, opvoeders, sociale werkers, verpleegkundigen, psychologen, hulpverpleegkundigen, nachtwakers, deurwachters, keukenhulpen,…
Doelstelling : de mensen in kwestie een onderdak verschaffen en hun lijden verlichten maar ze ook verzorgen en psychosociale begeleiding voorstellen die ze op weg kan helpen naar aangepaste oplossingen, die indien mogelijk ook duurzaam zijn.
Maar als het Winterplan uitgerold kan worden, dan is dat ook dank zij de vele waardevolle samenwerkingen op het terrein met andere spelers die actief zijn in de bijstand aan daklozen : de Actie 86.400, Dokters van de Wereld, de sociale restaurants, de opvanghuizen, de gemeenten, de ziekenhuizen, de medische huizen, Solidarité Grands Froids en alle welzijnsverenigingen die werken met daklozen. Een welgemeend woord van dank voor hen allemaal!
Samusocial dankt zijn partners – De Nationale Loterij, Interparking en L’Oréal voor hun bijdrage tot het winterplan 2018-2019
Het Winterplan 2018-2019 in de praktijk :
- Een geïntegreerde opvang :
Iedereen die in onze centra wordt ondergebracht, kan bogen op het dienstenaanbod van Samusocial. Dat betekent bovenop het onderdak :
-
- Een warm avondmaal en een ontbijt.
- Sanitair (douches, WC).
- Een sociale permanentie: individuele avondgesprekken met doorverwijzing naar de dagdiensten (sociale dagdienst van Samusocial, OCMW, sociale restaurants, sociale diensten, …).
- Een medische en paramedische permanentie: raadplegingen van artsen en verpleegkundigen verzorgd door de medische teams van Samusocial en door de vrijwilligers van Dokters van de Wereld.
- Een vestiairedienst beheerd door de vzw Solidarité Grands Froids, waar vervangkleren beschikbaar zijn.
- Vastlegging van plaatsen en telefonisch permanentie
De gebruikers van de winteropvang worden opgevangen vanaf 17u30 ‘s avonds nadat ze hun plaats vooraf gereserveerd hebben via het groene nummer 0800/99.340, waar hun aanvraag vanaf 14u kan worden geregistreerd.
Voor mensen die regelmatig langskomen of als kwetsbaar geïdentificeerd zijn in overleg met andere daklozenverenigingen wordt een plaats voorbehouden zonder dat zij hiervoor iedere dag hoeven te bellen.
- Opvangmethode :
De Gezinnen en de meest alleenstaande kwetsbare personen van wie de toestand een permanente opvang vereist (medische problemen, psychologische kwetsbaarheid, partnergeweld, enz), krijgen de klok rond een residentiële opvang.
De wintercentra voor alleenstaanden bieden enkel nachtopvang, met de mogelijkheid tot doorverwijzing naar onze sociale dagdienst om de eerste administratieve stappen te zetten in de begeleiding die aan elke opgevangen persoon wordt aangeboden.
- Actie van de mobiele teams :
Net als de rest van het jaar blijven onze mobiele teams de straten van het Brussels Gewest doorkruisen, op zoek naar de meest kwetsbare daklozen, voor zover de omstandigheden hen dit toelaten.