Aïcha en haar twee kinderen woonden 6 maanden in ons ondertussen gesloten “Casa Resalto”: “We kwamen als eersten aan en hebben onze stempel gedrukt. Ik moet vaak denken aan alle vrouwen en gezinnen die na ons zijn toegekomen”
31/05/2023
Aïcha en de beide kinderen waren bij de eerste bewoners van Casa Resalto*, de eerste overstapwoning van Samusocial, voorbehouden voor alleenstaande vrouwen en solo mama’s. Het gezinnetje was ook bij de eerste bewoners om het centrum te verlaten voor een privéwoning. In januari sloot de casa de deuren na dertig maanden activiteit. Maar er kwam een vervolg met de opening van Casa Vesta** en vervolgens met Casa Frida***. Zo blijft het Housing-project van Samusocial zich ontwikkelen. Van hun kant kunnen Aïcha en haar kinderen het perfect vinden in hun nieuwe leven.
Aïcha beschikt over geldige verblijfsdocumenten in België als ze ziek wordt en daardoor een tijdje naar Frankrijk trekt. Maar bij haar terugkeer is er slecht nieuws, ze is haar woning kwijt.
“Ik heb toen Samusocial gebeld en ben een maand en een week met mijn kinderen in het noodopvangcentrum voor gezinnen in Evere gebleven. Toen mijn zoon in het ziekenhuis belandde, werden we overgebracht naar een ander centrum van Samusocial in Woluwe met meer comfort (een grotere kamer, een bibliotheek …). We zijn er 5 maanden gebleven.” Aïcha ging toen op zoek naar een appartement, maar daarvoor had ze een referentieadres nodig. “Ik kreeg er één van het OCMW van Evere, maar het was uiteindelijk de gemeente zelf die het weigerde. Zo heb ik een jaar tijd verspeeld. Daarna heb ik geprobeerd om een adres te krijgen bij het OCMW van Woluwe. Maar ook daar stootte ik op een weigering omdat ik al afhing van het OCMW van Evere. Hoe dan ook, de woningen die ik vond waren toch te klein en te duur.”
Dan hoort Aïcha over Casa Resalto, een gloednieuw project van Samusocial. In tegenstelling tot de grote opvangcentra is dit nieuwe Housing-project eigenlijk een eengezinswoning met een tuin dat als opmerkelijk voordeel heeft dat je er je vaste verblijfplaats kunt vestigen. Om nadien verder te kunnen. En ja, ze komt in aanmerking.
“Het was de ideale oplossing voor mijn kinderen en mezelf. Het project gaf me eindelijk uitzicht op eigen privacy en een eigen adres. Begin mei 2020 kwamen we aan. Ik heb mezelf toen een dubbel doel gesteld: Nederlands leren en ons toekomstige thuis vinden. Ik ben inmiddels bij niveau 4 geraakt voor het Nederlands en ik ben niet van plan het daarbij te laten. Op een dag ben ik op slag verliefd geworden op een driekamerappartement van 115 vierkante meter groot. Zes maanden later zijn we erin getrokken. Het ligt in Oost-Vlaanderen, ik wilde dat mijn zoon een andere taal leerde, op een stillere plek dan Brussel. En we moesten ook dicht bij een station zitten zodat mijn dochter naar de universiteit kan.”
Aïcha werkt voor een sociale organisatie. Het is een job die haar op het lijf geschreven is: tijdens haar eerste maanden in Casa Resalto was ze al de steun en toeverlaat van haar huisgenoten: “Ik vond het fijn om er voor anderen te zijn, te vertalen, dingen te regelen, problemen op te lossen…”.
Vandaag ligt de moeilijke periode die Aïcha en haar kinderen hebben doorgemaakt ver achter hen en heeft ze mooie herinneringen aan hun tijd in de Casa: “Twee jaar na onze aankomst hier zijn we prima ingeburgerd, bij de buren, in het buurtleven en ook bij mijn collega’s… Alle stappen die ik zet, zijn doordacht. Aan het leven in de Casa heb ik fantastische herinneringen. Het is een prachtig project en een geweldige ervaring om samen te wonen met andere mensen uit andere culturen, andere godsdiensten, samen te eten… We waren hier als eerste, we hebben een huishoudelijk reglement ingevoerd. Wij hebben hier onze stempel gedrukt en ik moet denken aan alle vrouwen en gezinnen die na mij in de twee nieuwe Casas van Samusocial zijn aangekomen en dat in de toekomst nog zullen doen: zij kunnen voortzetten wat wij zijn begonnen.”
Casa Resalto = heropleving
Casa Vesta** = godin van de haard
Casa Frida*** = hommage aan Frida Kahlo