Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

De Covid-Talks: praat erover

13/11/2020

De gezondheidscrisis noopte tot nieuwe werkwijzen. We moeten wennen aan nieuwe werkwijzen maar ook aan nieuwe en niet te onderschatten psychosociale risico‘s: het risico op absenteïsme en burn-out is reëel.

Het mag rustig gezegd worden dat Covid19 geleid heeft tot legitieme ongerustheid. « De medewerkers hebben zich snel moeten aanpassen aan een nooit eerder geziene situatie en toonden zich bijzonder moedig. En nochtans kregen zij al snel te kampen met een reeks stressfactoren die verband houden met de crisis: angst om zelf besmet te raken of om je gezin, je naasten en collega’s te besmetten, de vrees om een diagnose te missen voor de medische staf, met alles wat daarbij komt kijken… » vertelt Clément, coördinator van de pool Gezondheidsbevordering. « Iedereen bleek bijzonder strijdvaardig ».

Om deze risico’s te voorkomen of af te zwakken, maar evenzeer om de invoering van de gezondheidsmaatregelen te vergemakkelijken, zijn er van bij het begin van de crisis « Covid-Talks » in het leven geroepen.

Tegen een ritme van vijf sessies per week – om op alle sites aanwezig te kunnen zijn en zoveel mogelijk werknemers te bereiken – sluit dit initiatief aan bij de gezondheidsbevordering, hier begrepen als lichamelijk, geestelijk en sociaal welzijn. « We stelden vast dat er een reële behoefte bestond aan samenkomsten, aan contacten, aan het verwerven van individuele technische en psychische vaardigheden om deze crisissituatie op te vangen, » aldus nog Clément. Er zijn massa’s protocollen naar de teams gestuurd, vooral in het begin, maar het bleek vooral belangrijk om aanwezig te zijn op de sites om de procedures te verduidelijken, te antwoorden op vragen en mensen gerust te stellen …. Tijdens de Covid-Talks bespreken we systematisch hoe de epidemiologische toestand bij Samusocial eruitziet, we geven uitdrukking aan onze emoties in foto-taal (aan de hand van een ingebeelde prentkaart), we trainen elkaar in het aantrekken van handschoenen … »
De Covid-Talks zijn ook ingevoerd bij de gebruikers van onze diensten, bij wie de behoefte om zich uit te drukken ook groot blijft. De bedoeling? Betrouwbare informatie overbrengen, individuele vaardigheden ontwikkelen (bijv: oefenen in het handenwassen), het angstgevoel verjagen met een gesprek. « We zien veel enthousiasme bij onze bewoners voor deze Covid-Talks. De meesten onder hen beschermen zich tegen de anderen, ze houden afstand, dragen een mondmasker… het blijft ons verbazen: het is niet evident om Covid19 onder de aandacht te houden als je ziet met hoeveel andere problemen dakloze mensen kampen… » weet Clément.

De Covid-crisis is een ongelooflijke hefboom en een versneller van verandering gebleken: het is voor ons bij Samusocial ondenkbaar dat we nog ooit teruggaan naar hoe het vroeger was en bijvoorbeeld vrouwen opvangen in een centrum dat niet volledig voor hen is voorbehouden. Het is al jaren onze intentie om te zorgen voor een exclusief vrouwelijke opvang. Vandaag zijn we zover.   En ook de gespreksmomenten die zijn ontstaan, zoals de Covid talks zullen eens de gezondheidscrisis voorbij is, verdergaan in de context van de Pool Gezondheidsbevordering, die zelf ook werd opgericht als antwoord op Covid-19.

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.