Activiteit 2017 : het Jaarrapport is online!
18/05/2018
2017 zal een gekweld jaar blijven in de geschiedenis van Samusocial. Maar 2018 zal een jaar van wederopbouw zijn.
We gaan niet terug naar de betreurenswaardige praktijken die leidden tot het aftreden van de hele vorige raad van bestuur. We kiezen ervoor om ons te concentreren op de toekomst en de continuïteit van de organisatie. Vandaag hebben de nieuwe leiders van Samusocial verschillende maatregelen van goed bestuur en transparantie aangenomen (vrijwillige bestuurders, dubbele handtekening voor alle handelingen, beginsel van transparatie bij de de toewijzing van donaties.) Er is nog werk aan de winkel, maar de wil om voorbeeldig te zijn is echt.
Ongeacht de moeilijkheden die de organisatie in 2017 ondervond lieten zich de terreinmedewerkers noit van hun werk afhouden : de hulpverlening aan de daklozen en de opvang van asielzoekers.
In 2017 bood Samusocial 268.472 overnachtingen aan 8.172 verschillende daklozen en huisvestte 7.302 asielzoekers in zijn centra onder het mandaat van het Fedasil-agentschap. Helaas is het aantal ontvangen dakloze vrouwen, gezinnen en kinderen nog nooit zo hoog geweest in de geschiedenis van Samusocial. Onder hen, een toenemend aantal “Roma”gezinnen uit de oostelijke landen en waarvoor de mogelijkheden van begeleiding en uitgang van straat beperkt blijven.
Onze mobiele hulpteams hebben 7.945 individuele ontmoetingen op straat gedaan, bij de meest gedesocialiseerde mensen.
Tenslotte, en hier is een belangrijk onderdeel van onze actie, van de 2.000 orientatieprojecten die in 2017 werden geactiveerd, werden 692 straatuitgangoriëntaties uitgevoerd door onze sociale ondersteuningsdiensten. De begeleiding en oriëntatie naar de uitang van de straat, is DE ultieme doel van de actie van Samusocial.
Laten we niet vergeten dat “urgentie” begeleidingen op (soms zeer) lange termijn niet voorkomt. Integendeel, in veel gevallen is de urgentie – de onmiddelijke reactie op primaire behoeften – precies een inleiding dat begeleidingen mogelijk maakt bij mensen die zich anders niet in een re-integratieproces zouden engageren.
We zijn van mening dat de benaderingen “nood” en “integratie” niet tegengesteld moeten zijn, maar eerder moeten worden beschouwd als complementair.
Vele uitdagingen wachten op ons in 2018, dat ongetwijfeld een jaar van diepe hervorming is voor Samusocial en de hulpverlening aan de meest kwetsbare mensen in onze hoofdstad. Het is aan ons om iedereen eraan te herinneren dat het noodzakelijk is in Brussel een onmiddelijke, onvoorwaardelijke en gratis hulp voor daklozen te kunnen garanderen, terwijl het hen de mogelijkheid biedt om deel te nemen aan een multidisciplinair ondersteuningsplan om straatuitgangsoplossingen te vinden.
NAAR HET VOLLEDIGE JAARRAPPORT