Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een tweede permanentie Kinderopvang voor Samusocial !

15/10/2019

U hebt wellicht al gehoord over de permanentie kinderopvang die bestaat in het Gezinscentrum van Woluwe, en dat ondertussen al vier jaar … De uitstekende werking van de permanentie biedt een evidente meerwaarde bij de opvang van de gezinnen in ons centrum.

Dank zij een financiering van Viva For Life – een operatie opgestart door de RTBF –  kunnen we dit project nu ook een plaats geven in het gezinscentrum van Evere.


In juni zijn we van start gegaan met de tweede permanentie kinderopvang in het gezinscentrum van Evere. Oorspronkelijk was de permanentie gepland in het centrum van het Vestje, maar de wantsencrisis die ons in die période trof, heeft hierover anders beslist en het gezinscentrum verhuisde vanuit het Vestje naar Evere. Naar het voorbeeld van haar grote zus wordt ook zij gedeeltelijk gefinancierd door onze partner Viva For Life, en dit voor negen maanden. De toelage omvat de financiering van twee « Voltijdse Equivalenten » : zo kregen psychologe Valentine en kinderverzorgster Sacha de verantwoordelijkheid voor de goede werking van de permanentie kinderopvang in Evere.

Het is donderdag in de late namiddag. De kinderen komen van school. Eén van de hoofdfuncties van de permanentie is de naschoolse opvang van de kinderen om de ouders wat tijd voor zichzelf te gunnen. Om administratieve formaliteiten te vervullen bijvoorbeeld, maar niet enkel dat. Vandaag wordt een « wellness » activiteit georganiseerd voor de mama’s. Een onderonsje onder vrouwen.
Zodra ze rond de tafel zitten, met een streepje muziek op de achtergrond, kiezen de vrouwen zelf de schoonheidsbehandeling die hun voorkeur wegdraagt: een gezichtspeeling met suiker en honing, een masker, manicure…
Valentine leidt de sessie in goede banen en wens de deelneemsters welkom. « Een kop koffie? Koekjes? Welke zorgen willen jullie? De kinderen zijn er even niet bij. Voor één keer hebben kunnen we de tijd nemen… »

 

 

 

 

 

 


Er wordt heen en weer gepraat over alledaagse dingen, er wordt gelachen, er worden tips uitgewisseld. Leïla wendt zich tot Valentine : « Weet u wat ook goed werkt? De suiker vervangen door koffiedik. En het is bovendien goed als recyclage! » Dominique proest het uit en wijst energiek met de wijsvinger naar het voorhoofd: « Maar ja natuurlijk, dat is precies wat ik nodig heb! »
Plots spreekt Valentine de groep deelneemsters aan: als jullie liever aangesproken worden met de voornaam, dan kan dat hoor! » Jamie reageert alvast: « Ik heb dat liever ja! » Valentine: « Goed, maar het werkt wel in twee richtingen he!»

De sessie loopt ten einde. Het lokaal moet worden vrijgemaakt zodat de kinderen hun huiswerk kunnen maken. De vrouwen gaan zich één voor één het aangezicht wassen. Zodra iedereen terug is, regent het complimentjes over de weldoende behandelingen die ze hebben ondergaan.

Eén van de deelneemsters slaakt een tevreden zucht: « Ah, spijtig dat het voorbij is. Dit is een goede zaak voor ons vrouwen! Als we zo samenzijn om te ontspannen en een praatje te slaan. »

En dan nemen de vrouwen hun moederrol opnieuw op: het is hoog tijd om de kleintjes te gaan ophalen die ze hadden overgelaten aan de goede zorgen van Sacha voor de duur van de wellness-sessie. De kinderen spelen erop los in een warme en kleurrijke omgeving met puzzels, een poppenservies, tekeningen… De grootsten onder hen zij alvast begonnen met hun huiswerk.

 

 

 

 

 

 

« Dat is nu precies de permanentie kinderopvang: ruimten creëren die het welzijn van de kinderen bevorderen, maar ook dat van de mama’s, die doorgaans weinig tijd overhouden voor zichzelf. En dat dank zij de naschoolse opvang, de praatgroepen onder vrouwen, het klaarmaken van evenwichtige maaltijden voor de zuigelingen, individuele gesprekken met de ouders. Zo krijgen de ouders die wij opvangen essentiële ondersteuning die zij na hun zwervend bestaan goed kunnen gebruiken » aldus nog Sacha.

Ondertussen werken wij aan de samenstelling van een aanvraagdossier voor de verlenging van de financiering door Viva For Life. Luister dus maar aandachtig naar Vivacité in december 2019 !

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.