Het Cardijnhuis, een transitwoning op weg naar een nieuw leven
13/07/2020
Het Cardijnhuis, een transitwoning op weg naar een nieuw leven. De gemeente Laken vormt het decor voor het nieuwste project van Samusocial. Vanaf maandag nemen twee vrouwen en een gezin hun intrek in wat voortaan het Cardijnhuis heet: een transitwoning die de herinschakeling en de oriëntering van mensen naar een duurzame oplossing om te wonen moet vergemakkelijken.
Na weken voorbereiding is het huis eindelijk klaar om zijn eerste bewoners te ontvangen. Het hele gebouw is gerenoveerd, van de loodgieterij en het schilderwerk tot nieuwe meubelen … En het komt al snel tot leven. Sandrine, die instaat voor de ontwikkeling van het project leggen uit: “Het Cardijnhuis is een transitwoning, een opvangruimte die qua verblijf ver bij het urgentiebegrip uit de buurt blijft. Het doel is om alle personen die meestappen in dit project te helpen om een grotere autonomie te verwerven in hun woonsituatie door middel van een overgangsoplossing”.
Op termijn zullen hier meer dan tien mensen samenwonen. Op de eerste dag komen twee vrouwen aan: Julie en Isabelle. Beide zijn moe van de verhuizing en stellen zich tevreden met een grote omelet en een behoorlijke nachtrust. De volgende morgen drinkt Julie samen met Sandrine en Sophie de eerste kop koffie van de dag in afwachting van de aankomst van Yasmina en haar twee kinderen. De familie daagt uiteindelijk ook op. Ze zetten al hun spullen neer in de woonkamer. Malo, 7 jaar oud, spoedt zich met de fiets naar de tuin. Sandrine toont hem alvast de kippenren.
Terwijl het gezin van Yasmina het huis bezoekt, maakt Julie van de gelegenheid gebruik om de was te doen. We zijn vertrokken, het huis bruist plots van het leven. Even krijgt de emotie de overhand als het gezinnetje hun twee kamers te zien krijgt: Yasmina en het jongetje slapen samen en Sarah, de oudste van de twee, krijgt haar eigen kamer.
Het huis beschikt over privékamers en gemeenschappelijke ruimten. De keuken de badkamer, het toilet en het washok moeten alle bewoners delen. Om de groepsgeest in deze gemeenschapswoonst te bevorderen, wordt een aantal initiatieven voorgesteld: de participatieve kippenren, tuinieren, compostbeheer… Het opzet is dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan het collectief en dat alledaagse projecten bij de aanwezigen zelfstandigheid en verantwoordelijkheid bijbrengen.
Stilaan kunnen de bewoners nu zelf hun nieuwe verblijf wat inrichten. Morgen strijkt de sociale permanentie in het huis neer om de bewoners te helpen bij hun administratieve formaliteiten en om in goede omstandigheden een oriënteringsproject op te starten. Het begeleidingswerk begint daarmee pas. Stap voor stap krijgen de bewoners van het Cardijnhuis nu de kans om te werken aan een oplossing op lange termijn, een eigen thuis. “We doen alles zodat de mensen zich hier op hun gemak voelen, maar het blijft een tijdelijke accommodatie. Onze missie blijft het zoeken naar duurzamere oplossingen, zodat ze (eindelijk) een echt “thuis’ vinden”, zegt Sophie, projectmanager.