Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Het Winterplan – Verzadiging van de centra

14/02/2020

Drie maanden al loopt het Winterplan. Dit is zonder enige twijfel het drukste seizoen voor Samusocial, onze centra draaien op volle toeren en vangen iedere nacht ruim 1.100 daklozen op.

Over heel het Brussels Hoofdstedelijk Gewest krijgen elke avond om en bij de 1750 mensen onderdak in de kosteloze opvangstructuren beheerd door één van de verschillende operatoren in Brussel: Samusocial (1.100 plaatsen), het Rode Kruis van België (250 plaatsen), het Burgerplatform (350 plaatsen) en de vzw Hoeksteen (48 plaatsen).

Sinds 25 december zijn onze centra aan het toeslibben en dus zijn onze teams genoodzaakt om ‘ s avonds soms tot 50 alleenstaande mannen te weigeren bij de laatste toewijzingsronde van plaatsen om 22u. Sommige avonden kunnen nipt weigeringen vermeden worden, maar iedereen is er zich goed van bewust dat er heel wat daklozen zijn die niet langer proberen ons te contacteren zodra zij van onze collega’s horen dat de beschikbare capaciteit volledig is voorbehouden en dat ze dus ’s avonds moeten terugbellen om te weten of er plaatsen zijn vrijgekomen.

Met het Rode Kruis, het Burgerplatform en Hoeksteen hebben we daarom beslist om Bruss’Help, de gewestelijk coördinator van het Winterplan, formeel te informeren dat de centra verzadigd zijn en dat dringend overleg nodig is over de initiatieven die nodig zijn om te voorkomen dat mensen geweigerd moeten worden bij de volgende koudegolf. Tot nog toe kregen wij geen aanwijzing van Bruss’Help of van de gewestelijke overheid over een reële mogelijkheid om bijkomende plaatsen beschikbaar te stellen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.