Hoe bouw je een vertrouwensband op met de mensen die je op straat tegenkomt bij de maraudes?
22/01/2024
De luisterbereidheid en de vriendelijkheid van onze medewerksters en medewerkers ten opzichte van de daklozen die ze ontmoeten, zijn doorslaggevend bij de opbouw van een vertrouwensrelatie en om hen te helpen een oplossing te vinden om van de straat weg te komen. Maar, hoe bouw je een vertrouwensband op met de mensen die je op straat tegenkomt bij de maraudes? Een ontmoeting met Conor en Ella, maatschappelijk werkers bij de mobiele hulpteams.
Conor
Ik probeer altijd zo open mogelijk te zijn en te glimlachen… Het begint er allemaal mee dat je iemand moet kunnen “lezen”, om te zien hoe die zich voelt op het moment dat je hem benadert, om te begrijpen welke energie die persoon op dat moment heeft. Onze straatrugzak helpt ook heel erg als we mensen aanspreken die nogal teruggetrokken zijn. We beginnen met koffie en daarna proberen we goed te luisteren…
Ella
…Ja, aandachtig luisteren, de tijd nemen… En je woord houden. Maar dat gaat dan meer over de ontmoeting daarna. Maar als je iemand vertelt dat je terugkomt, dan maakt het feit dat je de week daarna daadwerkelijk terugkomt iets los bij die persoon: ze herkennen je gezicht en ze zijn blij dat je bent teruggekomen. Veel mensen zijn het vertrouwen kwijt door vroegere ervaringen dus als je je beloftes nakomt, zet je onmiddellijk iets neer.
Conor
Ja, dat klopt, daar begint of herbegint een vertrouwensband mee. Maar het komt ook voor dat je mensen ontmoet die veel geslotener zijn. Ik denk aan een dame die ik achternaging en die heel grof reageerde uit wantrouwen omdat ze in het verleden nare ervaringen heeft gehad… Met de hulp van haar dochter hebben we ongeveer een jaar lang contact met haar kunnen houden… Toen wilde ze plots niets meer van Samusocial horen. Nu zwerft ze opnieuw door de straten en zijn we haar spoor bijster. Als we haar weer tegenkomen – en dat hopen we echt – dan beginnen we helemaal opnieuw. De moed verliezen we nooit.