Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Omvorming van bureaus in opvangcentra : zowel een technische uitdaging als een race tegen de klok

28/06/2022

Begin dit jaar opende Samusocial een noodopvangcentrum in de gemeente Oudergem. Oorspronkelijk was het gebouw bedoeld voor kantoren en het diende dus zo snel als mogelijk, in vier dagen, te worden omgevormd om te dienen als opvang voor 300 mensen met gezinnen. Feedback over de technische en logistieke uitdagingen om dit mogelijk te maken.

Samusocial beschikt over een “reserve” aan gebouwen die eventueel gebruikt kunnen worden. Deze reserve wordt gevormd door de verantwoordelijken die op zoek zijn naar toekomstige opvangcentra. De gebouwen kunnen variëren: rusthuizen, voormalige commissariaten, kantoren enz.

Na een grondig bezoek aan een potentieel gebouw (dat een bepaalde waarde heeft in termen van infrastructuur), worden er nog bezoeken afgelegd met de teamverantwoordelijken die gaan zorgen voor de inrichting ervan. Een hele planning dus om alle mogelijke problemen, installaties en inrichtingen te voorzien: de maatschappelijk werkers ontwerpen de plaats van de sociale bureaus in functie van hun criteria in overleg met de technische, logistieke en informaticateams.

Tijdens de werken moet ook worden gedacht aan het allerbelangrijkste: de bureaus, de keuken, de kamers, douches, verwarming en veiligheid. Dat betekent dus ook zorgen voor contracten met gas en elektriciteit, en verwarming.

Daarna moeten de sociale bureaus worden geïnstalleerd (voor de maatschappelijk assistenten, de “verpleeglokalen” en de bureaus voor de psychologen …), kamers voor de bewoners, een keuken waar 3 maaltijden per dag bereid kunnen worden, douches, sloten op de kamers, de branddetectiecentrale. Uiteraard zijn er ook moeilijkheden: onvoorziene verrassingen van zodra een centrum ook effectief werkt, zoals waterlekken of defecte verwarmingsketels.

Voor het centrum van Oudergem vertelt Emmanuel, coördinator van het technische team, meer over de uitdaging om het gebouw in enkele dagen in te richten: “De challenge bestond erin het gebouw in vier of vijf dagen klaar te krijgen: inrichten van de kamers, maar vooral van de keuken. Dat lijkt onbeduidend maar voor 300 mensen elke dag drie maaltijden klaarmaken dan hebben we het over een kleine fabriek. Om 12 uur op vrijdag kregen we de sleutels, en de eerste bewoners zouden er  maandag al zijn. De eerste vrachtwagens met materiaal stonden al te wachten voor het gebouw maar …het is niet omdat men een gebouw opent dat de andere centra geen probleem hebben. Solidariteit is bij Samusocial dan ook geen loos woord: ze hadden goed begrepen dat we even minder beschikbaar zouden zijn, en de centra belden ons alleen voor de meest dringende problemen. In Oudergem waren we zeer verrast, er kwamen gezinnen ons bedanken! We kregen erkenning. Tenslotte is het de bedoeling om een bepaald comfort te vinden voor de opgevangen mensen: als we er tegenaan gaan bij Samusocial dan weten we ook waarom, dat maakt deel uit van ons sociale weefsel. We weten waarom we het doen. »

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.