Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

IT-Stage in het noodopvangcentrum van Samusocial: meer autonomie voor onze gasten.

28/10/2019

Woensdag 11 september, noodopvangcentrum Vestje, 9 uur. Die ochtend gebeurt er iets speciaals… Onze partner « Hobo vzw » organiseert een computerstage voor de mensen die in het centrum logeren. Pierre, stagiair bij de communicatie-cel, nam deel aan de training en deelt zijn ervaring met ons.

Als ik vanochtend in het centrum aankom, spreekt de medewerker aan de receptie me aan: « Gezien het weer zouden er veel mensen aanwezig moeten zijn vandaag ». Het regent inderdaad. Ik ga naar de computerzaal, daarvoor moet ik langs de gemeenschappelijke ruimte. Ik zie er een paar bekenden glimlachen. Het ongeduld is tastbaar. Bij de aankondiging van de start van de training roept een van de deelnemers: « Geweldig! Het is terug naar school! »

Eenmaal in de computerzaal ontmoet ik Daniel, de trainer. Er zijn er slechts twee computers, hij heeft dus 8 tablets meegebracht, die worden verbonden aan een toetsenbord. Nadat hij zichzelf heeft voorgesteld legt hij uit: « We praten tegenwoordig veel over economische ongelijkheden. Dit is een echt probleem en de digitale kloof kan in de komende jaren een nieuwe en zeer belangrijke oorzaak van uitsluiting worden ». De taak van Daniel bestaat er dus in onze gasten hulpmiddelen leren gebruiken die hen in hun dagelijks leven kunnen helpen: zoeken naar adressen, de mailbox checken, een document uittikken…De sfeer is ontspannen: « het is zo gemakkelijker om dingen te leren », zegt Daniel.

Het onderwerp van de dag: de tekstverwerker. Sommige deelnemers hebben nog nooit een computer gebruikt. Om uit te leggen wat een toetsenbord is geeft Daniel ze een papieren versie. Hij legt uit: « het toetsenbord is het belangrijkste hulpmiddel voor het vertalen van een idee in een voor iedereen begrijpelijke tekst ».

 

 

 

 

 

 

Om hen te leren schrijven met de software worden alle functies besproken. Een voor een proberen de deelnemers verschillende functies van de tekstverwerker uit. Een tevreden glimlach verschijnt op de gezichten van diegenen bij wie het onmiddellijk lukt. Als de hoofdletters, accenten enz. zijn afgehandeld, is het tijd om met de oefening van de dag te beginnen.

Doelstelling van de dag: een idee omzetten in tekst.
Daniel vraagt hen om een getuigenis te schrijven met een samenvatting van hun dag en wat ze vinden van deze training. Sommigen aarzelen wat, anderen storten zich op de oefening. Een aantal deelnemers raakt snel geblokkeerd door de spelling of grammaticale vragen. Daniel stelt hen gerust: « We zitten niet in de Franse les. De oefening is bedoeld om jullie ideeën op papier te zetten met inachtneming van de regels van de tekstverwerking, daarom niet noodzakelijk die van het Frans. » Sommigen raken moeilijk vertrouwd met de computer, dus beginnen ze met de hand te schrijven. Anderen zijn meer op hun gemak en hebben na het schrijven de tijd om zich te concentreren op de lay-out.

 

 

 

 

 

 

Daniel controleert of iedereen zonder moeite toepast wat vandaag is aangeleerd. De deelnemers beëindigen hun schrijfwerk.

Op het einde van de training ontvangt elke deelnemer een attest van bekwaamheid in het gebruik van de computer. Dit document heeft geen wettelijke waarde, maar kan handig zijn wanneer onze residenten een administratief dossier samenstellen. « Het toont hun inzet en motivatie om deel te nemen aan projecten. Het document is niet alleen een bron van voldoening voor de deelnemers, het is ook een stuk dat tijdens een sollicitatiegesprek kan worden voorgelegd bijvoorbeeld. »

De dag loopt ten einde maar de stage is nog niet afgelopen. Morgen staat een nieuwe workshop gepland: het gebruik van Google-Drive en het beheer van e-mails. Ze kijken er al naar uit.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.