Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Kamers delen bij Samusocial: van illustere onbekenden tot kamergenoten.

10/01/2023

Samusocial kan mensen die geen onderdak vinden verschillende soorten opvang bieden waardoor we ons kunnen aanpassen aan de specifieke kenmerken van elk publiek dat wij opvangen: we hebben centra voor alleenstaande mannen, vrouwen en mensen in gezinsverband, maar ook voor aanvragers van internationale bescherming en mensen die erg kwetsbaar zijn of permanent medische hulp nodig hebben…

Terwijl gezinnen kamers toegewezen krijgen waarin ze samen kunnen blijven, apart van de andere bewoners, overnachten de bewoners van onze centra voor alleenstaanden in kamers voor twee tot twaalf personen*. Dat betekent dus dat ze hun leefruimte met vreemden moeten delen.

Hoe verloopt dat samenleven van de bewoners?

Tegen alle verwachtingen in biedt het samenleven van onze bewoners aanzienlijke voordelen. Veel mensen hebben te lijden onder eenzaamheid: asielzoekers die vrienden en familie hebben achtergelaten, vrouwen en mannen die na een scheiding alleen achterblijven of daklozen waarvoor de maatschappij geen oog heeft. Als ze een kamer delen met onbekenden, ontmoeten ze nieuwe mensen, creëren ze een sociale band en vinden ze gemakkelijker hun draai in het centrum. En ook al is hun levensloop zeer verschillend, toch hebben ze allemaal dingen gemeen zoals het feit dat ze dakloos zijn en de wil om zich daaraan te onttrekken.  “Ik heb het geluk dat ik met Hanane mijn kamer kan delen. Voor mij is ze echt een vriendin”, zegt Karima, een bewoonster van het noodopvangcentrum voor vrouwen ‘Louiza’.

Natuurlijk doen zich bij het leven in gemeenschap al eens conflicten voor.  Samenleven brengt beperkingen met zich mee en vereist van iedereen toegevingen. Het gaat dan over rondslingerende spullen, muziek die te luid staat, snurken, een leeslamp die nog laat aanstaat… Zulke dingen leiden al snel tot ruzies.

Gelukkig zijn onze maatschappelijk werkers er om de spanningen op te vangen en de samenwoners te helpen een gemeenschappelijke lijn te vinden. Als conflicten te grote proporties aannemen of als er geen oplossing wordt gevonden, kan altijd de kamerverdeling worden herzien.

* Goed om te weten: sinds 2018 werkt Samusocial intensief aan de kwaliteit van de opvang die het de bewoners biedt, onder meer door de kamers aanzienlijk kleiner te maken. Zo zijn deze volledig heringedeeld van grote slaapzalen van soms wel 60 bedden tot kamers met maximaal 12 bedden.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.