Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Laïla, 68 jaar oud: « Op straat is je eerste zorg warm blijven en eten vinden ».

03/10/2022

« Ik ben geboren in Marokko en heb zowel de Spaanse als de Marokkaanse nationaliteit. In 1995, na een eerste echtscheiding, ben ik aan de slag gegaan in Las Palmas als thuishulp voor bejaarden. In 2011 leerde ik een man kennen. Eerst was alles rozengeur en maneschijn, maar toen wilde hij plots dat ik me prostitueerde. Dat heb ik uiteraard geweigerd maar daarna werd onze relatie steeds gewelddadiger. Hij sloeg me regelmatig en verplichtte me om mijn loon af te geven. Tijdens de gezondheidscrisis had ik geen werk meer en hij bleef maar tegen me schreeuwen dat ik geld moest binnenbrengen. Ik heb toen alles achtergelaten en ben weggelopen met slechts een paar spullen onder de arm. »

Als Laïla in België aankomt, kan ze terecht bij een vriendin, die haar na twee maanden echter vraagt om te vertrekken. Ze denkt dat Laïla hier is als toerist en beseft niet dat ze haar zo tot de straat veroordeelt. Daar begint het zwerversbestaan van Laïla. « Ik heb meer dan anderhalve maand op straat geleefd. Het regende, het was koud en ik wist niet waar ik naartoe moest om te slapen. Leven op straat is zwaar. Je bent afhankelijk van voorbijgangers. Soms krijg je een stuk brood, soms verga je van honger en dorst. Als ik van mensen een aalmoes kreeg, versterkte dat alleen maar mijn ontreddering. Mijn leven was een mislukking, dat besefte ik maar al te goed. Hoe kon ik zo laag vallen? Ik was ziek en opgezet door suikerziekte omdat ik me natuurlijk niet hield aan mijn dieet. Ik at het voedsel dat ik kreeg en soms dagenlang niet. Ik was vuil, ook al ben ik van nature een kokette vrouw. Maar op straat is dat niet het eerste waar je om geeft. Je wil het gewoon een beetje warm hebben en eten.  

Maar op een dag keerde het tij: een dame die me aansprak in een parkje bracht me naar het OCMW van Ukkel, waar ik een medische kaart kreeg. Een maatschappelijk werker die Spaans sprak, had het er over Samusocial. Na een aantal OCMW’s en meerdere maanden zonder diabetesbehandeling kon Samusocial de situatie vlot trekken en vandaag krijg ik medische hulp van het OCMW van de Stad Brussel. Mijn Spaanse papieren zijn in orde tot 2027. Tegen die tijd moet ik zeker mijn situatie geregulariseerd hebben. En dan een woning vinden. »

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.