Opvangcrisis: Samusocial opent een centrum met 220 opvangplaatsen in Vorst
29/05/2024
Op het moment van schrijven zorgt de opvangcrisis er nog steeds voor dat duizenden aanvragers van internationale bescherming dakloos zijn, waaronder honderden Palestijnen, van wie de meest kwetsbaren al worden opgevangen in onze noodcentra voor daklozen.
Samusocial wil bijdragen aan de inspanningen om asielzoekers in waardige omstandigheden op te vangen en opent daarom zijn vierde opvangcentrum voor mensen die internationale bescherming vragen.
Het nieuwe centrum in Vorst werd op dinsdag geopend onder mandaat van Fedasil. Op termijn zal het centrum plaats bieden aan 220 mensen die internationale bescherming vragen. Gezinnen, vrouwen, mannen en, in een tweede fase, niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zullen profiteren van de diensten waarin wordt voorzien door de Opvangwet. Dit betekent het verlenen van onderdak (24 uur op 24), warme maaltijden en toegang tot sociale, juridische en medische diensten.
“De mensen die we opvangen zijn erg kwetsbaar. Het gaat om zwangere vrouwen, gezinnen met kinderen, ouderen met gezondheidsproblemen. De opvangplaatsen zijn essentieel om deze mensen te beschermen en te voorkomen dat ze op straat belanden, zoals helaas het geval is voor enkele duizenden aanvragers van internationale bescherming in België.” Claudia Schur, adjunct-verantwoordelijke van het opvangcentrum in Vorst.
“Als aanbieder van noodopvang probeert Samusocial oplossingen te bieden binnen de grenzen van onze middelen, om zo de gevolgen van deze opvangcrisis, die ons te boven gaat en substantiële structurele antwoorden vereist, te beperken.” Sébastien Roy, directeur van Samusocial.
Verenigingen en organisaties op het terrein zorgen weliswaar voor een oplossing, maar de mensen die vandaag worden geholpen zijn maar het zichtbare deel van een opvangcrisis die al te lang duurt. In totaal bleven sinds eind 2021 duizenden aanvragers van internationale bescherming verstoken van hun recht op opvang, ondanks talloze veroordelingen van de Belgische staat. Alleen federale structurele maatregelen kunnen ervoor zorgen dat dergelijke situaties zich in de toekomst niet meer voordoen.