Homepage - Getuigenissen

Malik, ontvanger van een ‘psy’ begeleiding

Sinds de maand maart staan Perle en Marine, beiden psycholoog van opleiding, in voor de psychologische opvolging van de mensen die verblijven in de noodopvangcentra.

Vandaag komt Malik langs in het kantoor van Perle in het opvangcentrum voor alleenstaanden van Evere. Hij heeft een glimlach op het gelaat. Hij deelt al snel het voorwerp van zijn vreugde:

« Het is zover, ik heb eindelijk kunnen slapen. Ik voel me uitgerust. Deze week heeft een vereniging mij gecontacteerd met een voorstel om deel te nemen aan een regeringsenquête over het Belgisch gezondheidssysteem. Het wordt betaald, maar ik doe het niet om het geld. Ik weet dat het niet veel betekent, maar voor mij is het toch een eerste stap. Je moet ergens beginnen. Na zeven jaar op straat geleefd te hebben, voel ik de behoefte om mij nuttig te maken voor de maatschappij.»

Alles ziet er naar uit dat het goed zit met de oriëntering van Malik. Over enkele dagen gaat hij naar een dienst voor geestelijke gezondheidszorg. Vóór hij het centrum verlaat, zet Perle een externe opvolging voor hem op die ervoor moet zorgen dat zijn individueel heropbouwproces voortloopt en dat hij zich in de best mogelijke omstandigheden kan integreren in een sociale omgeving.