#StopdeOpvangcrisis Het tentenkamp van het Heilig-Kruisplein als symptoom van een systeemcrisis die onmiddellijke structurele antwoorden vraagt
18/09/2023
Vrijdagavond is op het Heilig-Kruisplein een tentenkamp opgezet in een poging om hulp te bieden aan meerdere honderden dakloze mensen op zoek naar internationale bescherming die verstoken blijven van hun wettelijk recht op opvang en verblijf.
De 80 mensen die in het kamp verbleven, werden zaterdag uiteindelijk ondergebracht in hotels onder beheer van het Brussels Gewest, dat daarmee de nalatigheid van de federale regering tracht te compenseren.
Dit kamp is echter maar het topje van de ijsberg voor een toestand die al meer dan twee jaar aanhoudt en die, met de winter voor de deur, dag na dag erger wordt na de beslissing van de federale regering om mannen die internationale bescherming zoeken niet langer op te vangen.
De mensen die internationale bescherming zoeken, wenden zich noodgedwongen tot de humanitaire organisaties, die hen een eerste helpende hand proberen te reiken. De teams van Samusocial worden dagelijks geconfronteerd met de noden van deze honderden mensen, die bovenop het grote aantal daklozen komen.
Onze collega’s merken een aanhoudende verslechtering van de situatie op het terrein: “Elke dag delen we basisgoederen uit (eten, warme dranken, water, dekens) aan mensen die internationale bescherming zoeken en zonder onderdak zitten terwijl ze volgens de wet in een centrum van Fedasil hadden moeten verblijven. Voor extreme noodsituaties proberen we onderdak te bieden in onze opvangcentra, maar die zitten voor alle doelgroepen al overvol zodat we dagelijks zelfs gezinnen moeten weigeren! We weten dat er oplossingen bestaan, hoever laten we de situatie dan nog verslechteren?” verzucht Vincent Manteca, verantwoordelijke van de mobiele hulpteams van Samusocial.
Zolang de Federale Staat en zijn regering verkiezen om aan hun wettelijke plichten te verzaken door geen oplossingen te bieden om alle asielzoekers onder dak te brengen, zal het aantal tentenkampen en bezettingen ongetwijfeld nog toenemen.
Onze mobiele hulpteams blijven waakzaam, zeker voor de mensen die de grootste risico’s lopen.