Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

T’is nu gedaan met de straat ! Welkom bij mij thuis !

01/06/2017

Stepforward of de grote sprong : een programma van Samusocial dat zwervende jongeren tot huisvesting begeleidt, in Brussel.

09 uur s’morgens, in het kantoor van Stepforward. Het team gaat door het programma van de dag. “We moeten naar Fabian, het is veel te lang geleden dat we geen nieuws van hem hebben.“

Fabian is 23 jaar oud. Hij is een van de 18 jongeren (10 mannen en 8 vrouwen) die – dank Stepforward – in hun eigen appartement wonen. Dit “Housing First” programma werd opgestart voor de jongeren (18-25 ) die ronddwalen in Brussel. De meerderheid van hen heeft psychische problemen of lijdt aan verslavingen. Het project heeft tot doel de toename van dakloosheid onder jongeren te beperken en hun emancipatie te bevorderen.

“We moeten ook bij Sabrina stoppen, we moeten haar meubelen monteren”

We gaan door. Richting Van Garberstraat, met de hoop Fabian te zien … eindelijk! Ondanks de vele telefoontjes en tal passages langs zijn huis, is het al “3 weken geleden dat we hem niet meer hebben gezien,” verteld Aude, de coördinator van het project StepForward.

Fabian woont in een gebouw waar al 5 jonge begunstigden logeerden. Fabian is een van de twee jonge mensen die er op dit moment wonen. Wat de anderen betrefd : de eene  heeft het huis voortijdig verlaten, 2 onderhandelden over een vroegere  beëindiging van het wooncontract met de eigenaren. Het was onder meer het geval van Jason, die de neiging had om vrienden uit te nodigen … die wel niet meer vertrokken . “Kort gezegd bleven zijn vrienden hangen. Dit is het probleem van huisvesting bij jonge daklozen. Ze willen dat hun vrienden (ook dakloos) ervan profiteren, dit leidt soms tot overmaatigheiden.” Ten slotte,  verliet Jason het appartement op weg naar een afkickkliniek. “Nu werkt hij voor de “Spullenhulp” en en hij krijgt ook accommodatie via zijn werkgever. Het is een verhaal dat goed eindigt “, glimlacht Aude.

En Fabian? Hij is er weer niet. Sofiane, opvoeder, verteld : “het leidt tot frustraties, de jongeren niet te zien.”
Het team vraagt zich af: hoe zit het met zijn administratie? Heeft hij al zijn adreswijziging gedaan? Is hij al bij de gemeente ingeschreven? Hoe gaat het eigenlijk met hem?

Aude laat een berichtje achter, met de vraag haar dringend iets te laten weten. « Hij is een vindingrijk jongen. We maken ons niet teveel zorgen, we willen gewoon weten dat hij voor zijn administratie zorgd », verteld Damien, ook opvoeder.

 

 

 

 

 

 

We zijn weer onderweg. Richting Sabrina.

Sabrina is 22 jaar oud. Ze heeft 4 kinderen. De 2 grootsten werden in een opvangfamilie geplaatst, de derde zit in een kraamafdeling. De vierde is net geboren.

Sabrina heeft een bijzonder zwaar parcours. Zij begon jong te dwalen. Daarmee begonnen ook de zwangerschappen.

« Ik was buiten en logeerde soms ook in kraakpanden, dat ik via vrienden vond. Ik ging vaak naar ‘Chez Nous’* koffie drinken, douchen en eten. Ik leefde in totaal 7 jaar op straat. Soms ging ik naar onthaalhuizen. Het duurde nooit lang, omdat ik me slecht aan de samenlevingsregeln kon aanpassen. »

Sabrina zal 4 winters bij Samusocial doorbrengen. Vandaag is deze periode al ver : dank de  psychosociale opvolving van Samusocial kreeg ze een plaats in een tijdelijke woning van het OCMW. Daar bleef ze anderhalf maand: met Stepforward kon ze op 4 december 2015 in haar eigen privé-woning binnen.

Vandaag  verlaat ze deze appartement definitief. Daarvoor moest ze nog haar plaatsbeschrijving doen. Als wij aankomen eindigd zij met schoon te maken. Sabrina is blij, zij is al in haar nieuw appartement geïnstalleerd. Het is veel groter. Zij heeft projecten : “Ik wil graag een baan als artikel 60 vinden, om bijvoorbeeld in een sociaal restaurant te werken.”

 

 

 

 

 

 

Hoe gaat ze nu door het dagelijkse leven? “Mijn voorlopige bewindvoerder zal mijn huur betalen, die ik van het OCMW krijg, de tijd dat ik al mijn factuur-herhalingen betaal.  De advocaat heeft een terugbetalingsplan van mijn schulden opgericht : het is zo gemakkelijker voor mij. Normaal gezien zal alles in orde zijn in zeven jaren. Voor de rest krijg ik 120 € iedere maandag en 30 € op vrijdag voor het weekend. Binnenkort zal ik vragen om mijn geld 2 keer per maand te krijgen, nu ik mijn budget beter beheer. Ik kan zelfs 15€ per maand besparen!”

 Welk soort relatie heeft Sabrina nu met haar ouders? “Mijn moeder leeft in Ostende. Ze heeft een handicap. Ik communiceer soms met haar, via Whatsapp. Het is niet altijd leuk, omdat ze geld vraagd dat ik niet heb. Ze geeft me soms advies dat onmogelijk is om te volgen. Ik zie mijn vader af en toe, een keer per maand ongeveer. We hadden geen contact meer sinds 5 jaren. Toen ik in mijn eerste appartement binnen kwam heb ik hem een bericht gestuurd. Hij heeft geantwoord. Toen hij vernam, dat ik de hele tijd op straat leefde vroeg hij waarom ik niet bij hem was gekomen. Maar ik had niemand nodig.”

Een uur later zijn we in het nieuwe appartement van Sabrina. Effectief veel groter dan de eerste. Proper en licht. Vlak naast het Vossenplein.
Maar amper een week na de verhuizing stapelen zich al de spullen van Sabrina. Aude zegd haar vriendelijk : “je hebt veel te veel, Sabrina, je moet beginnen sorteren. Doe het maar, je zult zien, als je daarmee begint dan zal je ook opruimen. » Het is inderdaad dringend : Sabrina moet morgen haar dochter gaan halen, die vanaf nu met haar zal komen leven, samen met haar jongste broer. Definitief. Als alles goed gaat.

 

 

 

 

 

 

We verlaten Sabrina : morgen zullen Sofiane en Damien met de camionnette terug langskomen, om de spullen die ze niet meer nodig heeft weg te nemen.
Zij vertrouwd mij toe : « Stepforward is geweldig ! Ze volgen mij op, ze begeleiden mij op mijn afspraken. Als ik iets nodig heb, dan kan ik ze opbellen. Ik kan echt op hen rekenen, dit stelt me gerust.”

Ik kan haar goed geloven. Dank het programma Stepforward kunnen zwervende jongeren direct van de straat naar een appartement terecht. Maar dit is maar een deel van het werk. De teams van het project zorgen ervoor dat de  jongeren in het appartement blijven, maar ook dat ze zich daar goed voelen, en ten laatste, dat ze op hun eigen benen kunnen staan. Alleen. Zonder Stepforward.

* Sociaal restaurant

**Het team van Stepforward telt een coordinator, 2 gespecialiseerde opvoeders, een psycholoog, een sociaal assistent, een tussenpersoon die op zoek gaat naar de appartementen.

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.