« Vrouwen », een reeks portretten. Het zijn daklozen, maar in de eerste plaats vrouwen
16/10/2020
Aan de vooravond van de internationale dag voor de uitroeiing van armoede op 17 oktober stelt Samusocial de reeks “Vrouwen” voor in samenwerking met het Europees Parlement.
« Vrouwen », een reeks van 15 portretten van vrouwen die door Samusocial zijn begeleid, gezien door de lens van fotograaf Gaël Turine en de teksten van Anne-Cécile Huwart.
De reeks wordt enerzijds getoond als tentoonstelling van 16/10 tot 28/2 in het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, en anderzijds als de webexpo http://www.samusocial.be/vrouwen.
Het webformat presenteert vier van de vijftien portretten die in het Parlamentarium te zien zijn en combineert foto’s en tekst met een audiocomponent waarin een actrice telkens woordelijk het verhaal van de vrouwen vertelt.
Het is een bijzonder actueel onderwerp, onder meer omdat het meerdere thema’s aanraakt: armoede en de grote uitsluiting, het geweld waarvan vrouwen soms slachtoffer zijn of ze nu dakloos zijn of niet en de Covid19-crisis, die ons de mogelijkheid heeft geboden een opvangcentrum voor vrouwen te openen in een gebouw van het Europees Parlement.
——————————————————————————–
“Vrouwen”: portretten van vrouwen die door Samusocial zijn begeleid.
Deze vrouwen zijn « chronisch dakloos », « slachtoffer van geweld », « slachtoffer van mensenhandel », « ziek », « migrant », « verbannen », « verslaafd », « alcoholist », noem maar op…
Maar ze zijn allereerst vrouwen.
Vrouwen met al een heel leven en een traumatisch parcours achter zich. Maar vooral vrouwen met een toekomst, een horizon die nog altijd positief kan kleuren.
Om ervoor te zorgen dat zij opnieuw ten volle als vrouw worden aanzien, moeten de opvangvoorzieningen zorgen voor een opvang exclusief onder vrouwen, waar ze elkaar kunnen vinden.
Door de Covid-19-crisis kreeg Samusocial de kans om het ideale centrum voor vrouwen zonder woonoplossing te openen aan de de Meeûssquare in Elsene, in het Helmut Kohlgebouw, dat door het Europees Parlement Brussel ter beschikking werd gesteld.
Vier maanden lang, van mei tot en met augustus 2020, stelden de telewerkende Europese ambtenaren hun kantoren ter beschikking van 279 vrouwen. Zij vonden er een onderkomen in kamers op mensenmaat, dag en nacht, zonder stress om het centrum ‘s morgens te verlaten, zonder elke dag opnieuw hun leven teruggebracht te zien tot een klerenbundeltje dat hen hoe dan ook herinnert aan hun situatie op straat, als een fataliteit. 64 vrouwen onder hen konden al voortgeholpen worden naar een oplossing weg van de straat.
Door de lens van fotograaf Gaël Turine en in de teksten van Anne-Cécile Huwart maakt de bezoeker kennis met de vrouw die schuilgaat achter elke individuele daklozensituatie.