Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

1000 maaltijden en de Rechtstaat!

27/12/2022

Op vrijdag 23 december bundelden meerdere verenigingen de krachten om op minder dan achtenveertig uur tijd 1000 warme maaltijden van topkwaliteit klaar te maken en te verdelen onder de bezetters van het kraakpand in de Paleizenstraat, die allemaal kandidaat zijn voor internationale bescherming. Met deze actie maken we duidelijk dat wij solidair zijn met al de mensen die dakloos blijven in weerwil van de basisbeginselen van de Onthaalwet en om de Regering er eens te meer toe aan te zetten haar internationale verbintenissen na te komen.

Verenigingen, magistraten en vrijwilligers zijn unaniem:

Deze actie is bedoeld om aan te tonen dat de overheid in gebreke blijft en dat als wij, burgers, in staat zijn om op 48 uur tijd dit soort actie op te zetten met de hulp van de associatieve sector, de overheid ook structurele maatregelen kan nemen om ervoor te zorgen dat de Rechtsstaat eindelijk wordt geëerbiedigd.” Julien Truddaïu, Bruxelles Laïque

Het feit dat de Staat al 200 keer is veroordeeld en deze veroordelingen naast zich neerlegt, is een schending van de scheiding der machten en van het beginsel van de rechtsstaat waarop onze westerse democratieën gebouwd zijn. Landen als Hongarije en Polen krijgen vaak de kritiek dat zij de rechtsstaat niet respecteren, maar België vindt stilaan aansluiting bij dat soort landen, en dat is iets dat wij nooit hadden gedacht“, Alexis Deswaef, Advocaat, voormalig Voorzitter van de Liga voor de Mensenrechten.

Dit is ongehoord en de Belgische bevolking moet weten dat wat vandaag gebeurt zeer ernstig is op het vlak van mensenrechten, niet enkel voor de betrokken personen maar ook voor de Rechtsstaat, want dit is voor het eerst dat de Federale Regering uitspraken van het gerecht met de voeten treedt“, Edgar Szoc, Liga voor de Mensenrechten

Wat mij zorgen baart is niet alleen de situatie van minderjarigen die moeten ronddolen op straat, maar ook het beeld dat wij tonen aan onze kinderen: is dit democratie, kinderen aan hun lot overlaten in tenten op straat?” Bernard De Vos, Kinderrechtencommissaris van de Franse Gemeenschap

De situatie is van dien aard dat een noodplan in werking moet worden gesteld om aangepaste en menswaardige tussenoplossingen te vinden.” Michel Genet, Directeur van Dokters van de Wereld.

Fedasil probeert nu hun maandenlange vertraging in te halen en we moeten blijven werken om de race tegen de klok te winnen voordat de situatie ontaardt en om alle mensen hier in de Paleizenstraat zo snel mogelijk opvang te bieden.” Sébastien Roy, Algemeen Directeur van Samusocial.

Feedback bij de actie op video:

 

Deze actie kwam tot stand met de waardevolle medewerking van de Brusselse sterrenkok Isabelle Arpin, die de bereiding van een groot deel van de 1000 maaltijden in goede banen kwam leiden in de keuken van een van de opvangcentra van Samusocial. De maaltijden werden vervolgens door onze mobiele teams naar het kraakpand in de Paleizenstraat gebracht.

Bekijk de reportage van Bruzz :

DANK VOOR ALLES !

Met: Burgerplatform – Centre d’Action Laïque – Defence for Children International – Dynamo International – Street Workers Network – Federatie van de Maatschappelijke Diensten – Liga voor de Mensenrechten – Dokters van de Wereld – Serve the City.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.