Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

15 november : Lancering van het Winterplan 2019-2020

15/11/2019

Deze 15 november opent Samusocial de eerste plaatsen van het Winterplan 2019-2020, gecoördineerd door Bruss’Help, de regionale coördinerende instantie van de thuislozensorgsector.

Samusocial heeft inderdaad van het Brussels Gewest een mandaat gekregen om 700 tot 750 winterplaatsen beschikbaar te stellen bovenop de 378 plaatsen die het hele jaar door ter beschikking zijn in onze vier centra (110 plaatsen in het noodopvangcentrum aan het Vestje, 110 plaatsen in het Poincarécentrum, 120 plaatsen in het gezinscentrum van Woluwe, 38 plaatsen in de MediHalte).

Deze 700 tot 750 winterplaatsen komen stapsgewijs vrij, gespreid over de drie opvangcentra:

  • Tot 140 plaatsen zijn voorbehouden voor de meest kwetsbare groep mensen,bovenop de 110 bestaande plaatsen in het gebouw dat het Gewest ter beschikking stelt aan de Poincarélaan en waar deze winter dus in totaal 250 personen terechtkunnen.
  • 300 plaatsen voor de opvang van gezinnen in het gebouw gelegen aan de Kolonel Bourgstraat in Evere.
  • Tot 300 plaatsen voor alleenstaande mannen en vrouwen in het gebouw aan de Kruidtuin waar echter eerst renovatiewerken moeten worden uitgevoerd en dat dus de deuren pas opent in een tweede fase.

 

 

 

 

 

 

Onze doelstelling: de opgevangen mensen onderdak verstrekken* maar ze tevens verzorgen en hun een medische en psychosociale begeleiding aanbieden om ze te helpen bij het vinden van aangepaste, en liefst definitieve, oplossingen om van de straat weg te raken.

Op termijn zullen de 6 centra die Samusocial beheert, samen beschikken over een totale capaciteit van 1.100 tot 1.150 plaatsen naast de 806 plaatsen die bestaan bij partners : 250 plaatsen bij het Rode Kruis, 400  plaatsen bij het Burgerplatform voor transmigranten, 48 plaatsen bij Hoeksteen en 48 plaatsen bij Ariane en ten slotte 45 plaatsen in het kader van het proefproject “Issue” (huisvesting van gezinnen) en 15 plaatsen in  het project van de Stichting Prins Laurent (verwelkoming van personen met honden).

Bij volle capaciteit kunnen hierdoor iedere avond vrijwel 1.950 daklozen kosteloos onderdak krijgen in het Brussels Gewest.

Als er behoefte is aan bijkomende plaatsen kan dit aanbod geherevalueerd worden via de coördinatievergaderingen met Bruss’Help, en het kabinet van Minsiter Alain Maron, verantwoordelijke voor de daklozenhulp.

Net als de rest van het jaar blijven onze mobiele teams –de “maraude”- de straten van het Brussels Gewest doorkruisen, -voor zover de omstandigheden hen dit toelaten-, op zoek naar de meest kwestbare en gedesocialiseerde mensen, die geen hulp vragen. De voortzetting van deze humanitaire toezicht is essentieel om deze mensen tegemoet te treden en om ze te kunnen doorverwijzen van de straat naar onze opvangcentra, en van de straat naar andere hulpdiensten (zoals de spoedopnamen).

 

 

 

 

 

 

Er wordt een honderdtal medewerkers ingezet voor het Winterplan dat Samusocial beheert: maatschappelijk assistenten, opvoeders, sociale werkers, verpleegkundigen, hulpverplegers en -verpleegsters, nachtwakers, onthaalmedewerkers, keukenhulpen…Veel moed toegewenst aan onze teams en al onze terreinpartners.

*Iedereen die in onze centra wordt opgevangen, kan rekenen op het dienstenaanbod van Samusocial. Bovenop het onderdak is dat:

  • Een warme maaltijd ‘s avonds en ontbijt ‘s morgens
  • Toegang tot sanitair (douches, WC)
  • Een consignedienst
  • Een sociale permanentie: individuele gesprekken ‘s avonds met doorverwijzing naar dagdiensten (sociale dagdienst van Samusocial, OCMW, sociale restaurants, sociale diensten, …)
  • Een medische en paramedische permanentie: raadpleging van artsen en verpleegkundigen verzorgd door de medische teams van Samusocial en door de vrijwilligers van Dokters van de Wereld
  • Een vestiairedienstgerund door de vzw Solidarité Grands Froids, waar de mensen terechtkunnen voor schone kleren.

 

Samusocial dankt ook zijn partners – de Nationale Loterij, Interparking – voor hun steun aan het winterplan 2019-2020

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.