Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

15 november : Start van het Gewestelijk Winterplan 2017-2018

15/11/2017

Op 15 november activeert Samusocial het Brussels gewestelijk Winterplan voor daklozen op initiatief van de Ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie Céline Fremault en Pascal Smet.
Samusocial krijgt hiervoor een mandaat van het Brussels Gewest om 600 bijkomende opvangplaatsen open te stellen, bovenop de 388 plaatsen die het hele jaar door al beschikbaar zijn in onze vier centra (110 plaatsen in het noodopvangcentrum van het Vestje, 110 plaatsen in het Poincarécentrum, 130 plaatsen in het gezinscentrum van Woluwe, 38 plaatsen in de MediHalte).

Deze 600 plaatsen zijn gespreid over twee opvangcentra :

 • 300 plaatsen die worden opengesteld vanaf 15 november voor de meest kwetsbare mensen als aanvulling bij de 110 reeds beschikbare plaatsen in het gebouw aan de Poincarélaan dat ter beschikking wordt gesteld door het Gewest en waar dus samen 410 personen terechtkunnen.
 • 300 plaatsen die in een tweede beweging opengesteld kunnen worden in het gebouw aan de Koningsstraat dat ter beschikking wordt gesteld door het OCMW van Brussel.

Uiteindelijk zullen de vijf centra van Samusocial daarmee beschikken over een totale opvangcapaciteit van vrijwel 1.000 plaatsen, naast de 300 federale plaatsen die worden geopend door het Rode Kruis.
Bij volle capaciteit kunnen in het Brussels Gewest zo elke avond 1.300 dakloze mensen ondergebracht worden.

Er worden om en bij de honderd medewerkers ingezet voor het Winterplan beheerd door Samusocial : maatschappelijk assistenten, opvoeders, sociale werkers, verpleegkundigen, psychologen, hulpverpleegkundigen, nachtwakers, deurwachters, keukenhulpen,…

Doelstelling : de mensen in kwestie een onderdak verschaffen en hun lijden verlichten
maar ze ook verzorgen en psychosociale begeleiding voorstellen waarmee ze op weg geholpen kunnen worden naar aangepaste oplossingen, die indien mogelijk ook duurzaam zijn.
Maar als het Winterplan uitgerold kan worden, dan is dat ook dank zij de vele waardevolle samenwerkingen op het terrein met andere spelers die actief zijn in de bijstand aan daklozen : de Actie 86.400, Dokters van de Wereld , de sociale restaurants, de opvanghuizen, de gemeenten, de ziekenhuizen, de medische huizen, Solidarité Grands Froids en alle welzijnsverenigingen die werken met daklozen. Een welgemeend woord van dank voor hen allemaal !

Het Winterplan 2017-2018 in de praktijk :

 

 • Een geïntegreerde opvang :

Iedereen die in onze centra wordt ondergebracht, kan bogen op het dienstenaanbod van Samusocial. Dat betekent bovenop het onderdak :

  • Een warm avondmaal en een ontbijt.
  • Sanitair (douches, WC).
  • Een psychosociale permanentie : individuele avondgesprekken met doorverwijzing naar de dagdiensten (sociale dagdienst van Samusocial, OCMW, sociale restaurants, sociale diensten, …).
  • Een medische en paramedische permanentie : raadplegingen van artsen en verpleegkundigen verzorgd door de medische teams van Samusocial en door de vrijwilligers van Dokters van de Wereld.
  • Een vestiairedienst beheerd door de vzw Solidarité Grands Froids, waar vervangkleren beschikbaar zijn.

 

 • Vastlegging van plaatsen en opvangmethode :

De gebruikers van de winteropvang worden opgevangen vanaf 18u ‘s avonds nadat ze hun plaats vooraf gereserveerd hebben via het groene nummer 0800/99.340, waar hun aanvraag vanaf 14u kan worden geregistreerd.

Voor mensen die regelmatig langskomen of als kwetsbaar geïdentificeerd zijn in overleg met andere verenigingen in de daklozenopvang wordt een plaats voorbehouden zonder dat zij hiervoor iedere dag hoeven te bellen.
De wintercentra voor alleenstaanden bieden enkel nachtopvang, met de mogelijkheid tot doorverwijzing naar onze sociale dagdienst om de eerste administratieve stappen te zetten in de begeleiding die aan elke opgevangen persoon wordt aangeboden.

Het permanent centrum (in het Vestje) van Samusocial en het gezinscentrum verzorgen de klok rond een residentiële opvang. Deze centra vangen in hoofdzaak gezinnen met kinderen op, maar ook mensen van wie de toestand de klok rond permanente opvang vereist (medische problemen, psychologische kwetsbaarheid, partnergeweld, enz.).

 

 • Oproep voor dekens

Samusocial heeft grote nood aan dekens !

Jaarlijks worden vrijwel 6.000 dekens gebruikt in onze opvangcentra of verdeeld door onze mobiele teams onder de mensen die er meest behoefte aan hebben.

 

U kunt zelf één of meerdere dekens schenken (geen donsdekens of dekbedden a.u.b. omdat die de vocht absorberen…) ; aarzel niet om deze binnen te brengen op de hoofdzetel van Samusocial (7 dagen per week 24u/24u open), Vestje 5, 1000 Brussel ;

of contacteer ons : 02/551 12 20 – samuel.heugens@samusocial.be

Alvast dank en … breng onze oproep ook in uw omgeving ter sprake !

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.