Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

19 november : Wereld Toilet Dag. Samusocial opent een netwerk van solidaire toiletten voor de vrouwen van het Maximiliaanpark

19/11/2019

Het is een behoefte waarop wordt gewezen door heel wat actoren die hulp bieden aan de mensen in het Maximilaanpark: ze kunnen niet veilig naar het toilet. Er bestaan wel diensten, maar er zijn tijdstippen waarop zij geen toegang hebben tot een toilet.

Om tegemoet te komen aan deze behoefte is Samusocial begonnen met de uitbouw van solidaire toiletten nabij het Maximiliaanpark, waarvan vrouwen gebruik kunnen maken.
Voorlopig richt het project zich op vrouwen. Want ook al is dit zowel voor vrouwen als voor mannen een basisbehoefte, toch is de situatie heel wat delicater voor vrouwen omdat zij geen toiletten vinden die veilig zijn. Als zij zich verwijderen om een rustige plek te zoeken, bestaat steeds het risico dat ze slachtoffer worden van psychisch, mentaal of seksueel geweld.  Bovendien nemen sommigen onder hen door het taboe en de stigmatisatie die rusten op de menstruatie hun toevlucht tot onhygiënische sanitaire methodes.

Het aantal vrouwen die zich in het park bevinden wordt geraamd op 80. Het betreft hoofdzakelijk vrij jonge vrouwen (zo’n 25 jaar oud) afkomstig uit Eritrea, Ethiopië en Somalië.

We beginnen nu dinsdag 19 november met een testfase van een maand. Kwetsbare vrouwen die door het project worden geïdentificeerd krijgen een pasje « Free pass – Toilets for women » dat ons team uitdeelt aan de vrouwen in kwestie.

Tot nog toe hebben vijf partners hun medewerking bevestigd om toegang te verlenen tot hun toiletten binnen bepaalde tijdsperiodes. Vijf partners is alvast een begin om het project mogelijk te maken, maar dit volstaat niet.
Daarom doen we een oproep tot verenigingen en bedrijven in de omgeving van het Maximiliaanpark: wilt u deelnemen aan dit solidariteitsinitiatief door ons te helpen, de vrouwen die door onze teams geidentificeerd werden, de kans te geven om veilig naar het toilet te gaan?

Contacteer ons :  info@samusocial.be – 0477/86 36 72 (FR) – 0493 25 49 09 (NL)

 

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.