Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

De Medihalte : een dak, verzorging en vooral rust.

27/03/2019

Alexandre, stagiaire bij de communicatie-dienst, was een dag binnen het gemedicaliseerde centrum van Samusocial. 

Op een steenworp afstand van de Brugmann UZ staat een klein gebouw met een uithangbord van Samusocial. Als je niet oplet is het mogelijk om langs te passeren zonder het te merken. Dit is nochtans de Medihalte, een project dat de vzw zeer dierbaar is.

Opgericht in 2015, de Medihalte is een opvangcentrum met een specifiek doel : dakloze mensen huisvesten en verzorgen die lijden aan acute medische aandoeningen of chronische ziekten. Dit centrum volgt de interne logica van Samusocial, namelijk de noodsituatie verlaten en medische en sociale hulp bieden aan de persoon die zich uiteindelijk in de maatschappij opnieuw zal integreren. Hiervoor bestaat het Medihalte-team uit een arts, verpleegkundigen, verzorgers, een maatschappelijk werker en een opvoeder.

Het centrum biedt 38 bedden. Van deze 38 plaatsen zijn er 23 bestemd voor mensen met acute medische aandoeningen die tijdige huisvesting nodig hebben (maar geen ziekenhuisopname), van 5 dagen tot 2 maanden : dit zijn de « kort-verblijf » bedden. De 15 « lang-verblijf » bedden zijn bedoeld voor daklozen die lijden aan chronische ziektes en niet in staat zijn in de nabije toekomst voor zichzelf te zorgen. In deze gevallen zijn zware behandeling en psychologische hulp nodig.
Er is geen tijdslimiet voor deze patiënten. De oudste is er inderdaad sinds het begin van het bestaan van de Medihalte.

 

 

 

 

 

 

Aleksy is Pools. Hij is meer dan 20 jaar geleden naar België geëmigreerd. Hij legt uit dat hij niet altijd op straat heeft geleeft op het vlakke land. Vroeger had hij een appartement, werkte en betaalde belastingen. Maar na een pijnlijke scheiding begon Aleksy op een verontrustende manier te drinken. Overspoeld met deze verslaving verloor hij uiteindelijk zijn huis en eindigde hij op straat. Een gezonde levensstijl houden is een echte uitdaging ? Geen wonder dat zoveel daklozen ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen. Dit is het geval van Aleksy.

Zijn kanker werd ontdekt in het UZ Brugmann. Hij volgt een chemotherapie. Snel gaat hij in remissie. Maar het goede nieuws is van korte duur : de kanker is al terug, deze keer zonder enig teken van verbetering. In de loop der jaren verhuisd Aleksy van het Brugmann UZ naar het Sint Pietersziekenhuis. Daar krijgt hij een helpende hand en wordt naar de Medihalte georienteerd. Daar wordt hij volledig ondersteunt, zowel financieel als medisch. Eerder had hij al gebruik gemaakt van de diensten van Samusocial tijdens de winter.

Aleksy is getroffen door het belgische sociaal systeem dat de daklozen helpt. Zijn ervaring in Polen is heel anders : hij verteld dat als je daar wordt herkend als alcoholiker of als je gewoon dronken bent heb je zelfs geen toegang tot voedselhulp. Nuchterheid is verplicht. Dit lijkt eigenlijk utopisch als je weet dat dakloosheid vaak met verslavingsproblemen verbonden is.

Aleksy heeft in het verleden alleen tijdens de winter bij Samusocial gelogeerd, in een noodopvangcentrum.  Hij vergelijkt zijn ervaring van toen met die van nu :  hier is het bijzonders rustig. Aleksy is ervan bewust dat een man in zijn toestand geen betere levenscondities had kunnen vinden : « wat wil je meer ? Je gaat in en uit als je wilt, je krijgt warme maaltijden, je lakens en kleren worden een keer per week gewassen, je kunt douchen, je kunt zelf met een psycholoog praten ! Ze zijn hier goed georganiseerd !»

 

 

 

 

 

 

Djabel is een andere patiënt van de Medihalte.  Net als Aleksy is het een ziekenhuis dat hem hierheen heeft geleid. Na een operatie van de been is hij 4 maanden in het ziekenhuis gebleven. Uitendelijk werd hij naar de Medihalte georienteerd. « Ik had het niet verwacht, ik heb het gewardeerd, verteld hij. Hier is iedereen respectvol. »

Djabel zegd dat zijn nomadische levensstijl wordt uitgedaagd door zijn been-probleem. Op kort-termijn is zijn gezondheid zijn prioriteit. Daarvoor is de Medihalte het perfecte apparaat.
Genezen, tijd nemen om na te denken, je reintegratie in de maatschappij voorstellen : dit is precies wat de Medihalte sinds 3 jaar aanbiedt.

Volgens de teams van de Medihalte is een uitbreiding van het centrum nodig. Niet lang geleden is het aantal  « lang-verblijf » bedden, van 8 naar 15 gestegen. Een verhuis van de Medihalte is voorzien, en daarmee de verhoging van de “kort-verblijf” bedden, va 23 naar 30.  Zo zal de Medihalte in staat zijn om andere mensen zoals Djabel en Aleksy te verwelkomen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.