Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Activering van het « Extreme koude »-plan: Samusocial opent 55 bijkomende plaatsen en vangt dagelijks ruim 1.160 mensen op. 

08/01/2024

Half november opende Samusocial 70 winterplaatsen, wat de capaciteit van zijn daklozenprogramma op 1.109 bedden bracht. Destijds kondigden wij al de mogelijke activering van bijkomende plaatsen aan in geval van extreme koude. 

Nu de temperaturen vanaf vandaag maandag onder nul gaan wordt een sas met 55 bedden geactiveerd, wat de totale capaciteit van het daklozenprogramma van Samusocial verhoogt tot 1.164 bedden.

Deze 55 bijkomende plaatsen zijn beschikbaar in ons opvangcentrum voor alleenstaande mannen in Anderlecht (+30 plaatsen) en in ons noodopvangcentrum voor gezinnen in Oudergem (+25 plaatsen). Ze blijven minstens een maand beschikbaar en over een eventuele verlenging wordt beslist in functie van de weersomstandigheden. De 55 plaatsen worden geopend als onderdeel van het “Extreme koude”- plan dat gecoördineerd wordt door Bruss’help, het gewestelijk orgaan dat instaat voor de coördinatie van de hulp aan daklozen in overleg met de overheid en met de partners op het terrein. De dispatching van de plaatsen gebeurt via de telefonische regulering van Samusocial (het gratis nummer 0800 99 340 dat 7/7 en 24/24 bereikbaar is). 

Rekening houdend met de aanzienlijke toename van het aantal daklozen de laatste tijd wordt voorrang gegeven aan mensen die als bijzonder kwetsbaar zijn geïdentificeerd (gezinnen met jonge kinderen, geïsoleerde mensen die zwak of ziek zijn).

“Samusocial moet blijk geven van een grote reactiviteit bij de toename van het aantal aanvragen om onderdak van mensen zonder oplossing om ergens te verblijven nu de temperaturen zo sterk dalen. Met de snelle activering van deze 45 extra plaatsen spelen we in op de weerstoestand die een noodsituatie doet ontstaan en deze wordt op het terrein samen met de teams uitgerold met zorg voor de kwaliteit van de diensten die wij aan ons publiek willen bieden, stelt Marie Suraud, Verantwoordelijke voor de operationele inzet en noodmaatregelen bij Samusocial.

Samusocial bereidt ook de opening voor van een nieuw centrum voor alleenstaande mannen, van wie er velen nog steeds op straat of in metrostations slapen. Administratieve blokkeringen in de federale financiering zorgen er voorlopig helaas voor dat dit centrum de deuren nog niet kan openen.

Tot slot blijven ook onze mobiele hulpteams dag en nacht door de straten van het Brussels Gewest trekken om voor zover als mogelijk rechtstreekse hulp te bieden aan de meest kwetsbare mensen op straat. Zoals u weet, zijn de mobiele teams van Samusocial als enige dag en nacht, zeven dagen per week actief in de straten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.