Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Amando, vroegere patiënt van de Medihalte, heeft nu zijn eigen woning !

16/08/2018

Amando, afkomstig uit Ghana en tot Belg genaturaliseerd, was patiënt in de MediHalte. Hij heeft nu een privéwoning.

Amando kwam in februari 2005 naar België en kreeg in 2006 het statuut van politiek vluchteling. Amando heeft gezondheidsproblemen door poliomyelitis en kreeg in Ghana geen goede zorg. Hij werkt enige tijd onder Artikel 60 voor het OCMW van Elsene en trekt daarna naar Ghana om te trouwen. Hij keert alleen terug naar België, maar in 2010 volgt een gezinshereniging met zijn echtgenote. Het koppel heeft het echter niet gemakkelijk en in 2016 scheiden ze.
“Ik heb het appartement verlaten en had dus geen adres meer. Ik ben meteen naar het OCMW van Neder-Over-Heembeek gegaan om een referentieadres te vragen om een werkloosheidsuitkering te kunnen ontvangen. Slapen, deed ik op straat, vaak in het Zuidstation, op het Baraplein, Anneessens. Soms bij vrienden. Ik had een sociaal assistent die probeerde me door te verwijzen. Hij heeft me het adres van Samusocial gegeven en hen opgebeld voor mij. Maar ik voelde dat mijn gezondheid verslechterde. Ik ben naar de sociaal assistent en de dokter van Samusocial gegaan. Ik had een veel te hoge bloeddruk, soms tot 24. Ze wisten al dat ik polio had en hebben me op 21 februari 2018 doorverwezen naar de Medihalte.”

Amando verbleef korte tijd in de Medihalte om zijn bloeddruk onder controle te krijgen.

“Toen ik er aankwam, was mijn gezondheid mijn prioriteit. Maar ik kon er ook zoeken naar een huisvestingsoplossing. Ik bekeek de zoekertjes, ik zocht een appartement. Ik belde ook elke dag naar de opvangtehuizen. Ik kreeg veel weigeringen, maar toch verloor ik de moed niet. Twee weken geleden heb ik een opvangtehuis gevonden en intussen ook een appartement, een studio van 550 euro in Molenbeek. Het contract vangt aan op 1 april. Dankzij Samusocial ben ik autonoom op zoek gegaan naar oplossingen. Op straat zou ik nooit de moed hebben gevonden om stappen te ondernemen. Maar dat is nog niet alles! Dankzij mijn verblijf in de Medihalte, ga ik nu naar mijn huisarts. Het personeel heeft me echt geholpen: ze spraken me moed in. Ik kon terug positief in het leven staan, mezelf terug opbouwen. Iedereen krijgt een kans bij Samusocial, ze staan klaar, ze luisteren. Mijn moraal is die van een pasgeborene, ik ben sterker. Woorden kunnen echt het verschil maken, de mens verlossen.”

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.