Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Asiel: tientallen mensen die wachten op hun registratie blijven dakloos

10/03/2022

Sinds enkele dagen maken de mobiele hulpteams van Samusocial zich zorgen over het groeiend aantal vluchtelingen dat op straat moet overnachten in afwachting van de registratie van hun asielaanvraag of hun aanvraag voor subsidiaire bescherming.

Sinds maandagavond slapen er elke nacht meer dan dertig mensen uit Oekraïne voor het registratiecentrum Bordet en een vijftigtal andere vluchtelingen die wachten om hun asielaanvraag te laten registreren door voor het Klein Kasteeltje de nacht door te brengen. Gisteravond zijn onze teams ook 25 mensen uit Oekraïne te hulp geschoten bij het Gare du Midi.

De Oekraïense crisis lijkt de registratie van asielaanvragen van vluchtelingen uit andere landen, voornamelijk uit Afrika en het Midden-Oosten, verder te hebben vertraagd.

Het gevolg is dat tientallen mensen dakloos blijven in de schaduw van de muren van het Klein Kasteeltje, ook al zouden zij in aanmerking moeten kunnen komen voor onderdak binnen het opvangnetwerk van Fedasil.

Om zo goed mogelijk op deze nieuwe crisis in te spelen, heeft Samusocial zijn mobiele interventiecapaciteit verdubbeld en zet de dienst elke avond twee teams in om gelijktijdig in de straten van Brussel tussen te komen. Doel is een minimum aan humanitaire hulp te verlenen aan daklozen en vluchtelingen die de nacht op straat moeten doorbrengen; noodhuisvesting te bieden aan personen die als uiterst kwetsbaar worden beschouwd (gezinnen met kinderen jonger dan 3 jaar); dekens, voedsel en warme dranken uit te delen aan de andere mensen die op straat leven.

De behoeften zullen de komende dagen en weken wellicht verder toenemen, aangezien het aantal mensen dat Oekraïne ontvlucht, blijft stijgen. Samusocial onderzoekt nu de mogelijkheid om zijn capaciteiten in termen van huisvesting en van mobiele interventie uit te breiden, in overleg met de federale en gewestelijke overheden.

 

 

 

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.