Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Asielcrisis: Samusocial opent een centrum van 70 transitplaatsen in Molenbeek

10/12/2021

Onze mobiele hulpteams bieden al enkele weken lang, meerdere keren per week, hulp aan tientallen asielaanvragers – 50 tot 100 personen – genoodzaakt om in de kou te slapen voor het onthaalcentrum van het Klein Kasteeltje door een gebrek aan vrije plaatsen in het netwerk van Fedasil.   

Om te antwoorden op deze humanitaire crisis, heeft Samusocial onderhandeld met de federale agentschap Fedasil over de snelle opening van 70 transitplaatsen voor verzoekers om internationale bescherming in een centrum dat we heel binnenkort gaan openen in Molenbeek.

Dit akkoord is een opluchting voor onze mobiele teams; hun actiemogelijkheden waren namelijk beperkt door de huidige verzadiging van onze opvangcentra voor daklozen.  ‘Sinds de Afghaanse crisis eind augustus zagen we situaties van mensen die asiel wilden aanvragen en die zich in de Noordwijk bevonden, zonder enige mogelijkheid van huisvesting. De laatste weken is de situatie nog verergerd en heel onrustwekkend geworden, door het begin van de winter en de daling van de temperaturen. Een van onze mobiele teams komt regelmatig langs om hulp te bieden aan mensen die in de rij stonden voor het Klein Kasteeltje; men verdeelt er voeding, dekens, maaltijden en warme drank maar tot nu waren we erg benadeeld door geen beschutting in de warmte te kunnen bieden terwijl de nachten echt koud beginnen te worden aldus Sophie Sabatier, Coördinatrice van het mobiele team Noordstation ingezet door Samusocial. 

Onze teams werken keihard om dit nieuwe centrum zo snel mogelijk te kunnen openen. Er wordt een interdisciplinair team gevormd om te zorgen voor de opvang en de begeleiding van de bewoners in dit nieuwe centrum.  

De geopende capaciteit kan 70 mensen huisvesten vanaf het einde van deze week. 

De bewoners zullen personen zijn die een aanvraag tot internationale bescherming in België hebben ingediend. Het gaat om mensen in gezinsverband, koppels, alleenstaande personen en Niet-Begeleide Minderjarige Vreemdelingen (NBMV). Ze komen uit verschillende landen (Syrië, Afghanistan, Irak…).

Elke opgevangen persoon zal huisvesting, maaltijden, medische permanentie en kledij krijgen. De georganiseerde opvang is van het type transit: in de eerste plaats wordt tegemoetgekomen aan de humanitaire nood van huisvesting voor personen die een verzoek om internationale bescherming hebben ingediend. Deze mensen krijgen zo opvang in afwachting van de toekenning van een opvangcentrum van lange duur, waar ze kunnen blijven tijdens de behandeling van hun aanvraag.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.