Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Avondklok Covid-19: Een “certificaat van niet-verblijf” om de daklozen te helpen

26/10/2020

Mensen die nergens heen kunnen voor enig onderdak zijn op zich reeds bijzonder kwetsbaar voor alle risico’s verbonden aan Covid-19. De maatregelen die de Regering recent nam om de verspreiding van Covid-19 in te perken, houden een bijkomend risico in voor deze mensen.

Omdat de opvangcentra verzadigd zijn, kunnen veel dakloze personen niet anders dan op straat blijven. Hierdoor kunnen ze niet voldoen aan de verplichtingen van de avondklok die wegens de gezondheidscrisis is ingesteld.

Tien organisaties hebben beslist om alvast niet bij de pakken te blijven zitten en deze verzwakte bevolkingsgroep te beschermen. Vanaf maandag krijgen de mensen op straat een “certificaat van niet-verblijf” van de terreinwerkers, de maraudeteams, straathoekwerkers, de spoeddiensten van de ziekenhuizen…

In deze bijzonder moeilijke tijden moet de steun aan daklozen, die door hun situatie zo al sterk getroffen zijn, niet alleen een optie zijn, maar een collectieve verantwoordelijkheid van de overheid, de maatschappij en iedereen die daarin actief is.

Wij danken de gemeentelijke overheden en alle politiediensten voor hun bereidheid om zich solidair te tonen tegenover mensen die geen alternatief hebben voor de straat en de openbare ruimte.

Samusocial, Dokters van de Wereld, Diogènes, Het Burgerplatform voor steun aan vluchtelingen, Straatverplegers, Artsen zonder Grenzen, Doucheflux, Syndicat des Immenses, Recht op een dak, la Croix-Rouge en Transit.   

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.