Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

“Casa Vesta” opent zijn deuren!

27/10/2021

 “Casa Vesta” opent zijn deuren! Nieuwe tijdelijke huisvesting voor alleenstaande vrouwen of moeders.

Het project Casa Vesta is ontstaan uit een partnerschap met de vzw la Communa, die actief is op het gebied van “transitionele stedenbouw met een sociaal oogmerk“. In de zomer van 2020 lanceerde Communa het “Maxima”-programma in samenwerking met de gemeente Vorst.

Op een oppervlakte van 3.000 vierkante meter biedt “Maxima” onderdak aan verschillende collectieve projecten, waaronder gemeenschappelijke huisvestingsmogelijkheden. Casa Vesta is een van hen! Ook een deel van het verenigingsleven van de wijk kan er terecht.

Het doel? Tijdelijke huisvesting aanbieden in geval van een noodsituatie en re-integratie. Er is plaats voor 15 tot 18 alleenstaande vrouwen of moeders. Domiciliëring is voor hen een essentiële factor om administratieve dossiers (inkomen, gezinstoelagen, openen van een bankrekening, enz.), medische procedures (ziektekostenverzekering, enz.), verblijfsvergunningen, enz. uit het slop te halen. 

De leefruimte, verspreid over twee verdiepingen van een vleugel van het gebouw, is ongeveer 500 m² groot, met 3 polyvalente zalen, 5 doucheruimtes, 4 toiletten, een keuken en 3 zithoeken.

De bewoners leven er “bijna volledig” zelfstandig. Een maatschappelijk werker is dagelijks aanwezig om uitgebreide ondersteuning te bieden. In de eerste plaats wordt hulp geboden om de administratie op orde te brengen en opnieuw financiële en budgettaire autonomie te verwerven. Ook het zoeken naar huisvesting staat centraal in het dagelijks leven van de bewoners, met praktische en administratieve hulp. Er wordt bovendien ingezet op het opbouwen van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Voor Sophie Lahaye, projectleider, is dat laatste van essentieel belang: “Een groot deel van hun identiteit moet worden hersteld, en dat vergt heel wat veerkracht.” Met die gedachte in het achterhoofd zullen externe medewerkers, in het bijzonder een theatergezelschap, activiteiten organiseren. Tot slot tekenen de bewoners een overeenkomst bij aankomst: een huurovereenkomst van drie maanden die drie keer verlengd kan worden. Het stelt hen in staat de domiciliëringsprocedure rond te krijgen en hun individuele en collectieve projecten uit de startblokken te krijgen. “Het is belangrijk dat ze geen tijdsdruk ervaren bij de stappen die ze zetten. Elke vrouw heeft haar eigen tempo, individualiseren is belangrijk“, benadrukt Sophie.

De aanwezige kinderen en jongeren krijgen persoonlijke begeleiding, informeler, maar niet minder belangrijk. “Ik wil echt speciale aandacht aan hen besteden. Ze hebben heel uiteenlopende profielen, ver van de stereotypen van dakloosheid. We moeten ze de kansen bieden waar alle jongeren recht op hebben”, aldus Sophie.

Casa Vesta is volledig geïntegreerd in het collectieve proces “Maxima” en in de gemeente Vorst: “de gehuisveste vrouwen een netwerk bieden is van essentieel belang, het is de beste manier om ervoor te zorgen dat ze niet opnieuw in een isolement geraken“.

En dat is nog niet alles! Ikea heeft voor de volledige inrichting van de Casa Vesta gezorgd. Dank aan deze trouwe partner en aan de vrijwilligers zonder wie wij het meubilair niet zo snel hadden kunnen monteren!

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.