Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Catherine en Géraldine, in niemandsland terechtgekomen en gehuisvest in Casa Resalto

17/04/2022

Catherine en Géraldine zijn tweelingzussen. Zij zijn 44 jaar oud, Belg, hebben een regelmatig inkomen, zijn in het bezit van al hun sociale en administratieve rechten… en toch zijn zij dakloos. Dankzij een “roulatiesysteem” dat in Casa Resalto, de overgangsregeling van Samusocial, is opgezet, konden zij onderdak vinden via onze partner ‘t Eilandje en zijn Cel Woningzoeker en -creator (WZC). Sindsdien proberen de twee zussen een nieuw thuis te vinden.

Ten gevolge van pesterijen op het werk heeft Catherine onlangs een burn-out gekregen.  Na enkele maanden ziekteverlof, werd ze uiteindelijk ontslagen. Catherine die vaak thuis zit, kon haar luidruchtige buren niet meer verdragen. Haar zus Géraldine, die gehandicapt is na een auto-ongeluk, heeft soortgelijke problemen met haar buren.
De twee zussen beginnen elk een zoektocht naar een eigendom, lang voordat zij hun opzeg indienen. Maar ondanks stabiele inkomsten en het voorleggen van alle gevraagde bewijzen, krijgen zij alleen maar negatieve antwoorden. Het einde van hun respectieve opzegtermijnen, die op dezelfde datum werden ingediend, komt steeds dichterbij. Op 30 september moeten zij hun woningen verlaten. Ze zijn dakloos.

“Ik ben meteen naar het OCMW gegaan. Daar gaf de maatschappelijk werker me twee telefoonnummers, waarvan dat van Samusocial”, legt Catherine uit. “Hij vertelde me dat hij mij geen referentieadres kon geven omdat ik een voldoende hoog inkomen had. Mijn zus en ik brachten de eerste paar nachten in de auto door. Maar het werd echt koud, dus klopten we toch maar aan bij Samusocial. Het was eerlijk gezegd heel verrassend, een totaal andere wereld. Na 3 nachten zijn we weer in de auto gaan slapen. En vervolgens werden we in het centrum Montfort ontvangen, vanwaar wij werden doorverwezen naar de vzw RestoJet. Daar legde een maatschappelijk werkster ons dakloosheid uit. Wanneer dit woord voor het eerst wordt uitgesproken, komt dit vrij hard aan. Zij vertelde ons over onze rechten, en daarna over Casa Resalto.”

Casa Resalto is een overgangsregeling van Samusocial, die alleenstaande vrouwen en alleenstaande moeders opvangt. De mogelijkheid om daar gedomicilieerd te worden is een belangrijke factor voor het deblokkeren van administratieve situaties voor de gehuisveste vrouwen. De plaatsen worden bij toerbeurt toegewezen, met 3 belangrijke partners: de noodopvangcentra van Samusocial, de Cel Woningzoeker en -creator (WZC) van de vzw  ‘t Eilandje, en het project “Een Eigen Dak” van de vzw Spullenhulp, die de vroegere bewoners van het Onthaaltehuis volgen na hun vertrek. Wanneer er een kamer vrijkomt in Casa Resalto, wordt elke partner op zijn beurt gecontacteerd en krijgt hij de kans om die aan een van zijn begunstigden aan te bieden. In december kwamen er twee nieuwe plaatsen vrij: het was de beurt aan de WZC om gecontacteerd te worden door Sophie, die verantwoordelijk is voor Casa Resalto. De WZC biedt beschikbaarheid aan haar eigen partners, waaronder RestoJet: de kamer wordt toegewezen aan de tweelingzussen.

Zij ontmoetten Sophie, de projectleidster. “We waren aangenaam verrast toen we zagen dat Casa Resalto een “gewoon” huis is, een huis dat iedereen kan hebben”, vertelt Géraldine. “Wij zijn hier nu drie weken en worden door de WZC gecoacht om onderdak te vinden. We hebben de aanvragen ingevuld om lid te worden van een sociaal verhuurkantoor (SVK)”, legt Catherine uit.

Welke mogelijkheden hebben de twee zussen nog?
Samenwonen? “Er is geen enkele reden waarom wij zouden moeten gaan samenwonen om een dak boven ons hoofd te hebben!” roept Géraldine uit. Catherine voegt eraan toe: “Als mensen die werken de huur niet alleen kunnen betalen, is het niet alleen een huisvestingscrisis, maar gaat het veel dieper!”
Weg uit Brussel? Voor Géraldine is daar geen sprake van. “Ik moet regelmatig naar Brussel komen voor mijn medische verzorging. Wat ik zou besparen met een lagere huur, zou ik weer verliezen aan vervoer, het heeft geen zin.”

De tweeling blijft echter optimistisch. “We gaan iets vinden! Het is waar, tot nu toe hebben wij nooit hulp nodig gehad, het is nogal een klap in het gezicht! Hier in Casa Resalto is het samenleven met de andere bewoonsters niet altijd gemakkelijk, en we maken ons ook een beetje zorgen… wat als dit project niet vernieuwd wordt? Het is een race tegen de klok… Maar we gaan iets vinden, we worden goed begeleid!”

 

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.