Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Colmeia: een naam voor ons Gezinscentrum van Schaarbeek !

20/07/2023

Het proces is gestart: om de identiteit van zijn centra in de verf te zetten en te consolideren in functie van hun specifieke opvangpraktijk heeft Samusocial beslist om ze te benoemen. Na “Louiza”, ons vrouwencentrum, is het nu de beurt aan één van onze twee Gezinscentra om een officiële naam te krijgen. Het werd “Colmeia”. En we leggen uit waarom.

Als we een centrum een eigen naam geven, krijgt het als het ware een ziel. Maar daar blijft het niet bij. De meeste mensen die naar onze gezinscentra komen, zijn moeders die slachtoffer zijn van partnergeweld, samen met hun kinderen. Door een centrum een naam te geven, hoeft meteen ook nooit meer de naam van de straat genoemd te worden waar het centrum zich bevindt: dat is ook beter ook de veiligheid voor de vrouwen die er verblijven.

“Colmeia” is Portugees voor “de bijenkorf”. Een bijenkorf is een microkosmos die gedeeld en beschermd wordt door zijn bewoners. De overgrote meerderheid van de gezinnen in het centrum zijn alleenstaande moeders. Tijdens hun verblijf in het centrum krijgen ze de kans om tot rust te komen en opnieuw te bouwen aan een levensproject. Ze leven in gemeenschap en dragen zorg voor de kinderen, doorgaans hun grootste bekommernis. De hechte en permanente communicatie die een band smeedt tussen de bewoners en de medewerkers van het centrum – en die tot doel heeft om administratieve situaties te deblokkeren met het oog op de verhuizing naar een privéwoning – doet denken aan de dans van de bijen rond de korf. Ook zij hebben de hele tijd een gemeenschappelijk doel: een nieuwe plaats vinden voor het volgende nest. En net als de bijen, die allemaal hun taak hebben (voortplanten, werken, bestuiven…), hebben ook de medewerkers van het centrum elk hun eigen taak, waardoor ze een multidisciplinair team kunnen vormen waar communicatie essentieel is.

Voortaan noemen we ons Gezinscentrum dus “Colmeia”. Dat is een collegiale en participatieve keuze van de bewoners en het personeel samen. “Het proces was bijna belangrijker dan het resultaat: dit moment van gezamenlijke bezinning heeft geholpen om de banden tussen de teams en onze bewoners verder te verstevigen, ook al blijven de medewerkers langer in het centrum dan onze bewoners, en dat is een goed teken!”  Clément Foissac, centrumverantwoordelijke.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.