Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Covid19 – Het dagelijks leven in het gezinscentrum van Woluwe

04/05/2020

Het dagelijks leven in Belgische huizen is momenteel sterk verstoord … maar dat ook geldt voor de 30 families die momenteel in het gezinscentrum van Woluwe verblijven.
Tegenwoordig is het mooi weer … maar je hoort weinig geroep van kinderen buiten.
Een moeder en haar dochter staan op het punt om er even op uit te gaan. De moeder legt uit: „Het is zonnig vandaag! Om ze bezig te houden, laten we de kinderen films bekijken of bordspellen spelen. We zijn al drie dagen niet buiten geweest, we beginnen een beetje te verstikken en willen graag een paar minuten van de zon genieten. Hier respecteren we de voorzorgsmaatregelen, ook buiten.”

 

P1090558RT

Even verder zit een andere dame op een bankje met haar zoon. Ze spreekt niet zo goed Frans, haar kind tolkt: ‘We zijn zes maanden geleden in het centrum aangekomen. We komen uit Syrië. Mijn man en andere kinderen zitten geblokkeerd in Griekenland. Daar mogen ze helemaal niet buitenkomen met het coronavirus! Verboden! Hier kunnen we in ieder geval even uitwaaien. Hopelijk komen ze snel naar hier. ”

P1090764

Het is tijd voor het vieruurtje. De kinderen wachten in de refter en gaan een voor een wat fruit halen. Mélissa, opvoedster in het centrum, legt uit: “Meestal is de refter wat lawaaierig, maar op dit moment is het rustig. We blijven de maaltijden bedienen, maar het duurt tegenwoordig wat langer. Ik heb nu net het tussendoortje opgediend, dus kan ik al beginnen met de voorbereiding van het avondmaal: het wordt lasagne.”

P1090585P1090610

 


Iets verderop vertelt Johan, een opvoeder in het centrum, aan een collega: “De verpleegster maakt zich zorgen over een gezin, een vrouw is vermoedelijk besmet.  We hebben contact opgenomen met een arts en deze pleegt momenteel overleg. ”

Op de bovenverdieping roept een kind: ‘Yes! Ik heb gewonnen! ‘ Malo heeft zojuist zijn racespel gewonnen: “Omdat we allemaal op onze kamers moeten blijven, speel ik met de andere kinderen die ook een spelcomputer hebben. En kijk: ik sta bovenaan in de ranglijst! Ik heb de Cup gewonnen.

 

P1090570P1090627Een schoonmaker loopt met een blikje ontsmettingsmiddel door de gangen: “Ik verstuif deze lotion drie keer per dag doorheen het hele centrum.  Malo je moet even ergens anders gaan zitten als je niet wilt worden besproeid! Maar maak je geen zorgen, het is niet giftig. “

 

Op de eerste verdieping praat Hélène, de verpleegster van het centrum met de dokter: “Vals alarm, het gezin is niet ziek. Iedereen is OK ”. Hélène geeft het bericht door aan Noémie, de coördinatrice van het centrum. De teams kunnen snel gerustgesteld worden.

Buiten oefent een kind met het jongleren met een bal. Het leven gaat verder in het gezinscentrum van Woluwe.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.