Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Covid19: Samusocial zet een specifiek doorverwijzingssysteem op met ambulances voor daklozen

28/03/2020

Het vervoer van daklozen van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn met Covid-19 is een delicate fase in de operaties die momenteel worden ontplooid in de bijstand aan daklozen. Het is belangrijk dat mensen die symptomen vertonen afgezonderd kunnen worden in de speciaal daartoe voorziene centra zonder het risico te lopen om andere mensen te besmetten.

Om aan deze essentiële behoefte tegemoet te komen, heeft Samusocial een doorverwijzingssysteem opgezet waarmee daklozen van wie vermoed wordt dat ze besmet zijn, naar de afzonderingscentra gebracht kunnen worden die Samusocial en het Rode Kruis hebben geopend.  Sinds woensdag kunnen in totaal tot 10 ziekenwagens ingezet worden om personen te vervoeren voor wie een medisch vermoeden van besmetting bestaat, en wel met inachtneming van de grootste sanitaire veiligheid. Alle opvangstructuren kunnen op deze dienst een beroep doen om mensen van wie men vermoedt dat ze besmet zijn te evacueren naar de afzonderingscentra geopend door Samusocial en het Rode Kruis.

Het doorverwijzingssysteem voor mensen die symptomen van besmetting vertonen past in het bredere protocol van maatregelen die vereist zijn bij een vermoeden van Covid19 bij opgevangen personen. De procedure om een persoon via dit doorverwijzingssysteem te vervoeren, wordt geactiveerd door een arts – de arts van Bruss’help, een Brusselse arts van wacht of een arts verbonden aan een centrum.

Ook de mensen die onze mobiele hulpteams ontmoeten op straat kunnen via het doorverwijzingssysteem naar één van de afzonderingscentra gebracht worden.

Sinds woensdagavond hebben de teams van Samusocial al twee keer de procedure in werking gesteld. De ambulancedienst blijkt bijzonder reactief en was steeds binnen het uur na de oproep van de arts ter plaatse, in functie van het interventievolume.

Deze ambulancedienst vervangt geenszins de activiteit van de mobiele hulpteams van Samusocial, die eveneens zijn versterkt om het hoofd te bieden aan de Covid19 crisis. Onze maraudes zetten hun humanitair toezicht verder en spelen op die manier uiteraard een essentiële rol bij het opsporen van mensen die besmet kunnen zijn.

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.