Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Covid19: Verhuizing van 93 gezinnen naar een hotel en herschikking van de opvangcapaciteit

09/04/2020

Nu de pandemie ons allen in zijn greep houdt, blijkt ook de grote kwetsbaarheid van daklozen. Zoals we al meermaals hebben aangegeven, bestaat de grote uitdaging er momenteel in onze hulpdiensten open te houden en een opvang te organiseren die het risico op verspreiding van het virus in onze opvangstructuren tot een minimum herleidt. Dit is geen evidente opdracht. In onze centra gelden preventiemaatregelen maar het feit dat de mensen dicht op elkaar verblijven, zoals dat in grote opvangstructuren het geval is, bemoeilijkt soms de toepassing van deze maatregelen en de naleving van de social distancing.

Samusocial is vandaag gestart met de herinrichting van zijn opvangcapaciteit voor daklozen. Hiermee willen we een opvang bieden die beter is aangepast aan het inperkingsprincipe en waarmee we beter tegemoet kunnen komen aan de regels inzake social distancing zoals die zijn opgelegd naar aanleiding van de Covid-19 pandemie.

Dinsdag en woensdag zijn 93 gezinnen – 310 mensen van wie 173 kinderen – verhuisd van het opvangcentrum van Evere naar een groot Brussels hotel dat door de overheid is opgevorderd om het hoofd te bieden aan de pandemie. In totaal zijn in dit hotel 175 kamers beschikbaar, zodat elk gezin niet enkel over zijn eigen leefruimte met badkamer kan beschikken maar ook toegang heeft tot een afgesloten ruimte in open lucht, waar de bewoners een frisse neus kunnen halen wanneer zij dat wensen.

De opvangcapaciteit die in het centrum van Evere is vrijgekomen door het vertrek van de gezinnen biedt de mogelijkheid om er zeer binnenkort 150 tot 180 bedden open te stellen voor alleenstaande daklozen. Daarbij ook een deel van de mannen die zijn ondergebracht in het centrum Botanique, dat volgende week de deuren sluit omdat de infrastructuur er niet is aangepast om de klok rond in residentiële opvang te voorzien.

Samusocial onderhandelt momenteel volop om in de onmiddellijke toekomst nog andere opvangruimten te kunnen openen zodat we de huidige opvangcapaciteit een bredere ruimtelijke spreiding kunnen geven en zo onze werking volledig te laten voldoen aan de regels inzake social distancing.

Hierbij mag ook niet worden vergeten dat mensen met mogelijke symptomen en/of die besmet blijken met het virus overgebracht worden naar onze afzonderingseenheid voor Covid-19 en naar het triage- en verzorgingscentrum van AzG via ons ambulance-doorverwijzingssysteem.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.