Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

De Oekraïnecrisis een jaar later: vrijwel 3000 vluchtelingen verblijven bij Samusocial

06/03/2023

20 februari 2022: de oorlog in Oekraïne barst los. Als omstreeks 10 maart de eerste mensen in Brussel aankomen op de vlucht voor het conflict rolt Samusocial een drieledig noodplan uit:

  • Een mobiel team speciaal voor Oekraïnecrisis dat dagelijks rondes rijdt in de omgeving van het Zuidstation en van de Heizel om vluchtelingen te helpen die nergens terechtkunnen om te verblijven.
  • 30 plaatsen in één van onze centra voor transitopvang waar de meest kwetsbaren onder hen terechtkunnen (gezinnen, vrouwen met zeer jonge kinderen …)
  • Ondersteuning van het onthaal- en oriënteringsloket in het Zuidstation onder leiding van het Rode Kruis bij het zoeken naar tijdelijke verblijfsoplossingen voor de mensen die elke avond aankomen in de stations en begeleiding bij de formaliteiten om hun vraag om tijdelijke bescherming in orde te brengen.

Op 4 juli vulde Samusocial deze acties aan met de opening van een centrum van 100 tot 150 plaatsen in een hotel nabij het Luxemburgplein. Voor het verblijf wordt een model gehanteerd dat berust op participatie en autonomie en dat de bewoners betrekt bij de werking van het centrum: koken, de huiswerkklas, het bibliotheekbeheer, het sociaal en gemeenschapswerk, het verantwoord samenleven (schoonmaak enz.);

“In tegenstelling tot de andere structuren die Samusocial beheert, hebben we geen maatschappelijk werkers in het centrum. Al het psycho-medisch-sociaal werk gebeurt in samenwerking met onze partners waarnaar wij de bewoners doorverwijzen aangezien deze aanzienlijke zorgnoden hebben, zeker wat de geestelijke gezondheid betreft“, zegt Marie Suraud, verantwoordelijke van het ontvangcentrum.

Mykhailo Ognev is 41 jaar oud en verblijft in het centrum sinds de opvang er acht maanden geleden van start ging. “Ik ben met de trein aangekomen in Brussel. Op het station bracht het Rode Kruis me in contact met een vereniging die me een plaats bezorgde bij een Amerikaans gezin. Toen het gezin naar Zwitserland verhuisde, meldde het OCMW van Woluwe me aan bij Bruss’help dat vervolgens contact opnam met Samusocial. Zo ben ik hier terechtgekomen in het ontvangcentrum. Soms is het samenleven met de andere bewoners lastig omdat we met zovelen zijn en allemaal een verschillende achtergrond hebben. Maar het is goed om je eigen taal te kunnen spreken en we delen heel veel, in de eerste plaats al deze ontheemding.

Na een jaar activiteit heeft de Oekraïne-actie van Samusocial al onderdak verzorgd voor 2.918 mensen* (1.854 volwassenen en 1.054 minderjarigen) die ook zijn begeleid bij de procedure voor tijdelijke bescherming. Ons mobiel team Oekraïne/Asiel heeft al 2.844 mensen van de straat naar een veilig en warm bed geholpen, overwegend in onze verschillende opvangcentra (1.844) maar ook in opvang van partners (1.000).

Zo lang het nodig is, gaat Samusocial met deze acties door.

*op 10/02/2023

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.