Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

De teams van Samusocial blijven de daklozen bijstaan deze zomer

17/07/2020

Terwijl België stilaan uit de lockdown komt en er nog steeds onzekerheid heerst over een mogelijke opflakkering van de Covid-19 pandemie zet Samusocial de bijstand aan daklozen onverminderd voort op schaal van de talloze initiatieven die de voorbije maanden zijn genomen.
Alle bijkomende opvangvoorzieningen die zijn geopend omwille van de gezondheidscrisis blijven minstens tot eind september open.

Toen de gezondheidscrisis half maart uitbrak, opende Samusocial bijkomende opvangcentra om te voldoen aan de regels voor de social distancing:

  • een hotel voor 400 personen in gezinsverband,
  • een hotel van 70 plaatsen voor personen die genezen zijn van Covid en hun ziekenhuisverblijf beëindigen in het zorgcentrum dat Artsen zonder Grenzen met ondersteuning van Samusocial heeft geopend
  • het centrum van 110 plaatsen voor alleenstaande vrouwen in het gebouw van het Europees Parlement.

In totaal zijn er 10 door Samusocial beheerde opvangstructuren die bijstand en begeleiding bieden aan het daklozenpubliek, soms tot 1.100 personen, en aan 350 mensen die internationale bescherming hebben gevraagd. Bij de daklozen die worden begeleid, zijn er 495 personen in gezinsverband, van wie 282 kinderen. 

Het opvangcentrum voor vrouwen dat geopend werd in het gebouw ter beschikking gesteld door het Europees Parlement, sluit eind augustus de deuren zodat de Europese ambtenaren bij de hervatting van het parlementair jaar opnieuw hun kantoren kunnen betrekken.  De bewoonsters van het centrum verhuizen dan naar een ander gebouw om het opvang- en begeleidingsprogramma voort te zetten, maar ook daar in een ruimte die is voorbehouden voor alleenstaande vrouwen. Dit centrum kon meer dan 254 verschillende vrouwen opvangen sinds het begin mei startte. Het is het allereerste noodopvangcentrum specifiek voor vrouwen ooit in het Brussels Gewest.

Door de gezondheidscrisis zijn uitzonderlijke middelen vrijgemaakt zodat zeer snel in kwalitatief hoogstaande opvang en begeleiding kon worden voorzien die beantwoordt aan onze nieuwe visie op de bijstand aan daklozen.  Vandaag staat Samusocial voor de uitdaging de lopende steunprogramma’s ook na de gezondheidscrisis in activiteit te houden.

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.