Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

De visie van de Algemeen Directeur

13/11/2020

Sébastien, wat maak jij van deze crisis, als je ze van een afstand bekijkt en welke zijn de perspectieven en uitdagingen voor de komende maanden?

« Covid 19… een knoert van een uitdaging! Deze nooit geziene crisis heeft ons tal van kansen geboden: de kans om een 24/24-opvang te organiseren, om individuele medische begeleiding te bieden, om de hygiënemaatregelen te versterken, om de schoonmaak te reorganiseren, om onze infrastructuur te verbeteren….

De crisis heeft ons de kans geboden een ernstige denkoefening op te zetten over onze verblijfsformats en omstandige antwoorden te formuleren op onze specifieke behoeften: de opvang van vrouwen in een 100% vrouwelijk centrum is hiervan ongetwijfeld de mooiste illustratie. Dit is een grote primeur en we zijn er bijzonder trots op. Door deze vrouwen een beveiligde opvang te bieden, 24 uur op 24 uur hebben we vastgesteld hoezeer dit een heel aantal onder hen heeft doen herleven!

En we hebben ook gebouwen kunnen betrekken die echt voor verblijf zijn bedoeld, in tegenstelling tot de infrastructuur die we gewoonlijk benutten, doorgaans kantoren die we herinrichten: zowel de hotels als het vroegere bejaardentehuis waar we vandaag kwetsbare vrouwen opvangen, beschikken over kamers met eigen sanitair waardoor we kunnen afstappen van het systeem van slaapzalen dat we voorheen gebruikten. In 2018 zijn we gestart met een grondige evaluatie van onze opvangkwaliteit en ondertussen zijn al ingrijpende maatregelen doorgevoerd, maar ook hier heeft de gezondheidscrisis ons vooruitgestuwd.
Dit soort verblijf, dat meer plaats laat voor de individualiteit van de persoon inspireert nieuwe denkwijzen en zet aan tot aanpassing van het onderdak aan situaties. Zo mogen we ervan uitgaan dat personen die autonoom zijn gebleven maar vastzitten in de noodopvang het ongetwijfeld beter zouden doen in kleinere wooneenheden waar ze hun verantwoordelijkheid moeten opnemen in de interne organisatie (schoonmaken, koken …) en waar wij voor hen bepaalde rechten kunnen herstellen omdat ze opnieuw een adres hebben. Dat gebeurt nu al in het Cardijnhuis… Covid verplicht ons om sterker in te zetten op « Housing » – wat verder gaat dan « Housing-first – en een sterkere band uit te bouwen tussen noodopvang en herhuisvesting.  

Nóg een belangrijk punt: tijdens deze crisis hebben we waardevolle samenwerkingsverbanden tot stand gebracht en uitgebouwd! Van de oprichting en het beheer van een afzonderingscentrum op Tour & Taxis samen met AZG, de opvang van vrouwen in een gebouw van het Europees Parlement, het project voor risicobeperking in onze centra samen met Combo tot het project ‘Outbreak Support Team’ samen met Dokters van de Wereld en AZG, gericht op preventie voor het ontstaan van Covid-clusters bij onze doelgroepen… waarmee we zijn aanbeland bij de toepassing van de vijfde nieuwe waarde van Samusocial: Samenwerking!

Wat staat er nog op het programma? Ervoor zorgen dat we kunnen vasthouden aan de 24/24-opvang, verder inzetten op verscheiden en aangepaste benaderingen in kwalitatieve opvangvoorzieningen zoals het vrouwencentrum van Molenbeek. En altijd het nut van fundamentele voorzieningen zoals de maraude blijven verdedigen, zeker van de nachtmaraude. »

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.