Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Dertig dagen vóór de start van het Winterplan : stand van zaken.

18/10/2016

De winteropvang van Samusocial gaat binnen een maand van start. Maar hoever staat het vandaag met de voorbereidingen ? Hoe zet je een vijf maanden durend project op om de daklozen van het Brussels Gewest waardig op te vangen tijdens de winterperiode ?

Op een maand van de start van het Winterplan zijn de voorbereidingen in volle gang !

Wat de opvangcentra betreft kan Samusocial voor het zesde opeenvolgende jaar gebruik maken van het gebouw van het OCMW van Brussel in de Koningsstraat. Het heeft een capaciteit van 300 plaatsen maar kan bovendien 50 bijkomende mensen onderdak geven bij extreme koudegolven.

Nog dit jaar betrekken wij het gebouw dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ter beschikking stelt aan de Poincarélaan, eveneens met een capaciteit van 300 plaatsen.

Voor een derde gebouw ronden we momenteel onze selectie af om het aanbod aan plaatsen in de winteropvang te versterken. Als einddoelstelling hanteren we een totale capaciteit van 1000 tot 1200 plaatsen om onze prestatie van vorig jaar te evenaren : geen enkele vraag om onderdak hoeven te weigeren !

Het Centrum van de Koningsstraat kan een opfrisbeurt gebruiken ! En dan gaat het zowel om de muren als over de keuken, waar de vloer hersteld moet worden. Een titanenwerk ? Niet als de solidariteit op het appel is en tientallen vrijwilligers samen de handen uit de mouwen steken. De komende weken beschikken we over een kapitaal van goede wil om ‘s avonds en in het weekend de lokalen te komen schilderen. In het Poincarégebouw zijn de laatste werken aan de verwarming en de beveiliging (onder meer de brandbeveiliging) afgerond.

En qua materiaal ? De inventaris in de Ulensstraat is volop bezig. Tientallen bedden, matrassen en dekens liggen klaar om naar de centra te worden gebracht. Giften van dekens zijn trouwens nog altijd welkom (Opgelet, dekbedden en donsdekens nemen we niet aan).

samusocial-1img_0057

 

Het Winterplan vereist ook een aanzienlijke inspanning qua Human Resources ! Zonder het honderdtal mensen dat dit unieke project in goede banen leidt, zijn we nergens. Opvoeders, maatschappelijk assistenten, nachtwakers, portiers, keukenhulpen, … onze aanwervingen draaien overuren ! Nieuw dit jaar is dat Samusocial specifiek opvangwerksters aanwerft ! Wij hebben vastgesteld dat een vrouwelijke aanwezigheid bij de opvang van daklozen heel wat conflicten in de kiem kan smoren. Ook nieuw is de aanwerving van verpleegkundigen om onze medische permanenties te versterken in de verschillende opvangcentra.

Het meeste personeel dat wordt aangeworven, heeft eerder al gewerkt in de context van het Winterplan, maar iedereen volgt opnieuw de jaarlijks geüpdatete opleiding verstrekt door Doriane Bawin, Coördinatrice van de sociale urgentie. Kennis is uiteraard belangrijk, maar «  het is de manier waarop onze medewerkers voor de dag komen die voor ons het meest telt », zoals Jérémie Krol, opdrachtleider van winteropvang steeds in herinnering brengt.

Over enkele weken is het zover ….Dus we regelen de laatste details ….en we nemen de tijd om nog even samen te gaan zitten met al onze partners en de daklozensector …de OCMW’s van de Stad Brussel en Anderlecht, Dokters van de Wereld …

U ziet het, Samusocial staat in de startblokken !

 

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.