Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

“Donderdag van de Vrouw” : Samusocial verwelkomt 2 psychologen van het Familiale Planning (Woluwe)

30/12/2016

Ze waren weinig tijdens de laatste sessie van de “Donderdag van de Vrouw “*: dit zorgde voor een intieme sfeer om topics te bespreken die je eigenlijk bijna nooit aanpakt als je een vrouw bent, die bij Samusocial logeert. Twee psychologen van het Woluwe Planning, Mathilde en Aurélia, kwamen zoveel mogelijk informatie brengen over toegang tot gynaecologische, psychische, sociale of juridische consultaties.


De diensten die niet gratis zijn (dit is wel het geval van de sociale consultaties), zijn toch laagdrempelig beschikbaar : « het financieel aspect moet nooit een obstakel zijn voor de opname van vrouwen », zegt Aurélia. « We vinden altijd een arrangement ».


Aurelia en Mathilde gaan zachtjes rond de consultatie-offerte : « als twee ouders uit elkaar komen, wat gebeurd er dan met de kinderen ? De juridische raadpleging is hiervoor geschickt, doel is de beste oplossing voor iedereen te vinden. En wat als ik problemen heb met het betalen van mijn factures of mijn woning? Dan kan ik naar de sociaal assistant terecht.”

« En wat als ik een probleem heb met mijn man ? » vraagt een van de deelnemers. Mathilde antwoord dat de psychologische raadpleging het koppel kan verwelkomen. De jonge vrouw is daarmee blij : « Dit is goed om te weten. Als wij een crisis hebben wordt het vaak heel problematisch. »


Vervolgens komen de vragen in verband met gynaecologische zorg. Mathilde vraagd rond haar: “heb je een ideë van de redenen waarom je op bezoek bij een gynaecoloog kan? ‘ We praten over infecties, hygiëne, en natuurlijk, over anticonceptie middelen. Aurelia zegt: “voor een eerste aanvraag voor anticonceptie moet je altijd een afspraak bij de dokter hebben. Maar als je een pil mist, kunnen wij je altijd helpen. “

p1020643p1020685

 

 

 

 

 

 


En zwangerschap? Aurélia benadert het onderwerp met grote delicatesse: “Leren dat je zwanger bent is soms een goed nieuws, maar soms ook niet. Men vraagt zich dan af wat er gedaan kan worden. Ongeacht van je keuze zullen we je altijd helpen. We zijn niet tegen of voor abortus, we zjjn vooral voor een vrije keuze van vrouwen.”

Maar afgezien van de behandeling van infecties, anticonceptie, zwangerschapsopvolging of abortus, herinneren Mathilde en Aurélia aan het meest belangrijk : “een gynaecoloog bezoeken is zoals het bezoek bij de tandarts : dit moet minstens een keer per jaar gebeuren. Om te controleren of alles goed is, om voor zichzelf te zorgen. “


*De “Donderdag van de Vrouw ” is een tweemaandelijkse sessie gewijd aan vrouwen. Het doel is een ruimte van vertrouwen en dialoog te creëren, waar elke vrouw is aanvaard zoals ze is. Om het comfortabel te houden biedt het Familiecentrum van Samusocial een Babysit oplossing, tijdens de hele duur van de sessie.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.