Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

“Donderdag, vrouwendag” wordt jarig!

06/12/2016

In het Familieopvangcentrum van Samusocial, in Woluwe, is er een speciale sfeer deze donderdag eerste  december : t’is stip een jaar dat de activiteit “Donderdag, vrouwendag” bestaat.

Maar wat verbergt zich achter deze vreemde uitdrukking? Eén jaar geleden merkten we dat de vrouwen die in ons Centrum opgenomen worden vaak in een vicieuze cirkel zitten. In ons jargon noemen we dit de “continuïteit van het geweld” : vroeger leefden ze op de rand van de maatschappij, ze zijn nu vaak een beetje gedesoriënteerd wat hun administratieve stappen betreft en ze beleven een verstoring van hun rol als moeder of vrouw (ze koken niet meer zelfs in het centrum, ze worden geholpen / aanbevolen voor de opvoeding van de kinderen, ze slapen en wonen in dezelfde kamer met hun families…)

« Donderdag, vrouwendag” biedt de vrouwen van het Centrum de gelegenheid om buiten het alledaagse leven te geraken, twee donderdagen per maand, gedurende twee uur, dankzij een ontspannende activiteit. Voor ieder vrouw is de bedoeling gewardeerd te zijn, vertrouwen in haar eigen capaciteiten te winnen, mar ook meer aandacht aan andere vrouwen te geven.

Op deze donderdag eerste december zijn ze 9. Ze komen de ene na de andere aan, groeten elkaar, degenen die vroeger al kwamen zijn zichtbaar blij elkaar opnieuw te zien.  We drinken thee, koffie, delen wafels. We zitten allemaal in een kring. Catalina zorgt voor de animatie van deze sessie. Zij begint : “Wij zijn onder ons, onder vrouwen, om samen een moment te delen, dat deugd doet. Ieder van ons doet hier wat in overeenstemming is met zijn behoeften en verlangens. Wat tijdens deze sessie wordt gezegd blift ook onder ons”. Na deze geruststellende woorden stelt ieder vrouw zich voor. De ene verteld hoe belangrijk dit moment is, omdat het haar een “aangename gelegenheid biedt om buiten haar kamer te komen”. Een andere deelt met ons mee, hoe “Donderdag, vrouwendag” haar stress verlicht.

Op een zachte, levendige muziek, gaan de vrouwen door de ruimte met blote voeten, voelen hun stap op de vloer, gaan naar elkaar met een glimlach. We lopen eerst alleen, dan met twee, hand in hand, dan met drie…Centraal tijdens “Donderdag, vrouwendag” is, dat de vrouwen zich in beweging zetten, dat ze een soort “afspraak” met zichzelf maken.

jeudifemmedansefloujeudifemmeflouembrassade

We beginnen met de activiteit. Op deze eerste verjaardag van “Donderdag, vrouwendag”, maken we gebruik van onze creativiteit. In woorden, vormen en kleuren geeft ieder zijn zicht op dit bijzonder moment. Catalina vraagt, naar welke muziek we graag zouden willen luisteren. Zonder aarzeling vraagt Aissatou naar “A nos actes manqués” van Jean-Jacques Goldman. Zij lacht en legd uit : “Ja, omdat we allemaal iets hebben gemist, om hier bij Samusocial te zitten!”

Buiten de animatie van “Donderdag, vrouwendag” is Catalina ook psycholoog binnen het Familiecentrum. Ze legt uit: “Na een sessie van “Donderdag, vrouwendag” zijn de vrouwen minder terughoudend en komen gemakkelijker tot in de consultaties (psychologie, verpleegkundige zorg…) Tijdens de activiteit ben ik geen psycholoog. Hoewel er grenzen in mijn rol zijn, ben ik hier ok als vrouw. “

Gedurende 2 uur wordt er geschreven, gesneden, geplakt, gelacht, gebabbelt…en het is al tijd om te stoppen. Wij danken elkaar, de sfeer is totaal ontspannen, de reserves zijn verdwenen, vrouwen omarmen zich : we nemen afscheid of liever gezegd, zeggen “tot binnenkort”. Eerdere deelnemers weten het: de nieuwkomers zullen er volgende keer zeker zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.