Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een avond met ons “mobiele crisisteam ” – Reeks 1

04/04/2022

In antwoord op de noodsituatie door de continue toestroom van Oekraïense vluchtelingen in Brussel heeft Samusocial sinds half maart een speciaal noodplan geactiveerd. Daarbij werden drie belangrijke operationele beslissingen genomen: het organiseren van een speciaal mobiel team ‘Asiel’, het activeren van 30 plaatsen voor noodhuisvesting voor de meest kwetsbare mensen (mensen met gezinnen, vrouwen met zeer jonge kinderen) en ondersteuning aan het opvang- en oriëntatieloket in het Zuidstation. Het doel: mensen uit Oekraïne opvangen en verder oriënteren.

Vanavond vergezellen wij Justine, een ervaren lid van het mobiele crisisteam en Maria, een vrijwilligster uit Oekraïne die vanavond zal zorgen voor een gemakkelijke communicatie. Wij begeven ons naar het Zuidstation, de Heizel, het Klein Kasteeltje, we brengen mensen naar particulieren of naar onze opvangcentra; er wacht ons een lange avond.

Reeks 1 – donderdag 24 maart, 18.30 uur

De bestelwagen is klaar, vol met dekens, warme dranken, onderkleding. We vertrekken richting Zuidstation.
Aan de speciale informatiekiosk voor de opvang van mensen uit Oekraïne is het een komen en gaan. De vrijwilligers van het Rode Kruis zijn er druk bezig, het lokaal is klein, het is warm en enkele oudere mensen, uitgeput van de reis, wachten om te weten naar welk hotel ze vanavond kunnen vóór ze zich kunnen registreren morgen op de Heizel. Wij peilen de teams: moeten er al mensen naar ons opvangcentrum geleid worden? Op dit ogenblik nog niet.

We vertrekken naar de Heizel op zoek naar mensen die niet weten dat er sinds twee dagen een formulier online ingevuld kan worden voor een afspraak morgen om zich te registeren bij Fedasil. Deze verandering in de procedure is welkom: zo wordt vermeden dat toch al ongeruste en uitgeputte mensen niet langer in de rij moeten staan, soms gedurende uren. Ter plaatse is er niemand: dat is een goed teken, de informatie doet de ronde.

Om vervolgd te worden…

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.