Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een avond met ons “mobiele crisisteam ” – Reeks 2

05/04/2022

In antwoord op de noodsituatie door de continue toestroom van Oekraïense vluchtelingen in Brussel heeft Samusocial sinds half maart een speciaal noodplan geactiveerd. Daarbij werden drie belangrijke operationele beslissingen genomen: het organiseren van een speciaal mobiel team ‘Asiel’, het activeren van 30 plaatsen voor noodhuisvesting voor de meest kwetsbare mensen (mensen met gezinnen, vrouwen met zeer jonge kinderen) en ondersteuning aan het opvang- en oriëntatieloket in het Zuidstation. Het doel: mensen uit Oekraïne opvangen en verder oriënteren.

Vanavond vergezellen wij Justine, een ervaren lid van het mobiele crisisteam en Maria, een vrijwilligster uit Oekraïne die vanavond zal zorgen voor een gemakkelijke communicatie. Wij begeven ons naar het Zuidstation, de Heizel, het Klein Kasteeltje, we brengen mensen naar particulieren of naar onze opvangcentra; er wacht ons een lange avond.

Reeks 2 – donderdag 24 maart 20uur

Na een snelle controle in het Zuidstation waar de vrijwilligers van het Rode Kruis ons zeggen dat er nog geen kandidaten zijn voor ons opvangcentrum (ze worden allemaal naar hotels geleid) gaan we richting het Klein Kasteeltje: een ander verhaal dan de Heizel, enkele uren geleden troffen we er het registratiecentrum voor Oekraïense vluchtelingen verlaten aan. Maar net als alle andere avonden is het hier nu al weken, maanden een mensenmassa: Afghaanse, Syrische, Iraakse vluchtelingen die in de rij staan in de hoop morgen aan de beurt te zullen komen. Ze slapen daar, geen kwestie van dat iemand  zijn plaats verliest: de meesten zijn zelfs niet aan hun eerste poging.

Het zijn alleen maar mannen. Wij zijn vier vrouwen.  Geen enkele vijandigheid, we worden welwillend ontvangen. Soms kijken ze naar de grond, enkelen glimlachen, timide of gul, ondanks de algemene morele uitputting, ondanks de koude. Iedereen wil wel iets warms te drinken. De ongeveer dertig mannen daar verwarmen zich met een koffie en veel, heel veel suiker. Onze voorraad dekens is in minder dan 10 minuten uitgedeeld… We vertrekken, thank you, bye-bye, take care, good luck.

De kofferbak van de bestelwagen is al leeg, we rijden opnieuw naar Petit Rempart om opnieuw vol te laden. Thermos warm water, dekens … en we zijn opnieuw vertrokken naar het Zuidstation, de volgende trein uit Frankfurt zal binnenkort aankomen, met aan boord mensen uit Oekraïne.

Om vervolgd te worden…

 

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.