Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een avond met ons “mobiele crisisteam ” – Reeks 3

08/04/2022

In antwoord op de noodsituatie door de continue toestroom van Oekraïense vluchtelingen in Brussel heeft Samusocial sinds half maart een speciaal noodplan geactiveerd. Daarbij werden drie belangrijke operationele beslissingen genomen: het organiseren van een speciaal mobiel team ‘Asiel’, het activeren van 30 plaatsen voor noodhuisvesting voor de meest kwetsbare mensen (mensen met gezinnen, vrouwen met zeer jonge kinderen) en ondersteuning aan het opvang- en oriëntatieloket in het Zuidstation. Het doel: mensen uit Oekraïne opvangen en verder oriënteren.

Vanavond vergezellen wij Justine, een ervaren lid van het mobiele crisisteam en Maria, een vrijwilligster uit Oekraïne die vanavond zal zorgen voor een gemakkelijke communicatie. Wij begeven ons naar het Zuidstation, de Heizel, het Klein Kasteeltje, we brengen mensen naar particulieren of naar onze opvangcentra; er wacht ons een lange avond.

Reeks 3 – donderdag 24 maart 21.30 uur

Ons kleine “mobiele crisisteam” komt terug aan bij het Zuidstation. Dit is ons tweede bezoek vanavond. Eerder vroegen we aan de teams van het Rode Kruis aan de informatiekiosk of ze al kandidaten hadden voor ons opvangcentrum. Omdat iedereen naar hotels werd geleid, maakten wij van de gelegenheid gebruik om naar de Heizel te gaan, op zoek naar mensen die hulp nodig hadden aan het registratiecentrum, daarna naar het Klein Kasteeltje. Daar waren heel wat asielzoekers die opgelicht waren ons te zien met dekens en warme drank.
Terug aan de informatiekiosk in het station overlopen Justine en Maria de zaken met de teams van het Rode Kruis. Ondertussen gaan we ook naar de perrons samen met de vrijwilligers van het Rode Kruis. Ze drukken ons een Oekraïense vlag in de handen, dat is gemakkelijk zodat de mensen van zodra ze uitstappen naar ons toe kunnen komen.. We brengen ze naar de informatiekiosk.
Een jong koppel dat al geregistreerd is in Duitsland is naar Brussel gekomen voor de anti-oorlogsbetoging vandaag, ter gelegenheid van de komst van de Amerikaanse president naar de Europese hoofdstad. Ze zitten geblokkeerd, zonder geld, kunnen ook niet opnieuw een trein in de andere richting nemen. We begeleiden hen naar een koppel particulieren die hen met open armen opvangen in pyjama, ondanks het late uur.
Terug naar het station. Deze keer vertrekken we met twee zusters richting Sint-Lambrechts-Woluwe, naar een particulier die Russisch spreekt. Ze werkten enkele dagen geleden nog in Polen, en wilden naar hun familie in Oekraïne. Maar de Poolse autoriteiten gaven hen geen toelating. De ene is ongerust om bij een onbekende te gaan slapen, tot overmaat van ramp een man alleen dan nog. We beloven nog even te wachten, spreken kort met de man die hen zal opvangen. Hij lijkt betrouwbaar. Gerustgesteld, zetten ze hun zware koffers in de lift.
Het probleem van huisvesting bij burgers is natuurlijk delicaat: ondanks de mooie golf van burgersolidariteit na het ontstaan van het Russisch-Oekraïense conflict blijft het moeilijk te weten of iedereen vriendelijk is.

Om vervolgd te worden…

 

Wenst u meer informatie hierover? Klik hier en bekijk alle nieuws van de Samusocial.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.