Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een man die we kenden is dinsdag dood gevonden, alleen op straat.

11/01/2024

Dinsdag kwam bij ons de melding binnen dat een Poolse man van vooraan in de veertig met kastanjebruin haar was overleden op straat. Zijn lichaam werd gevonden bij de Graystraat. Er wordt een autopsie uitgevoerd om vast te stellen of onderkoeling de doodsoorzaak is.

De man had een voornaam: Ryszard. Hij was bekend bij verschillende collega’s van Samusocial. Ryszard was afkomstig uit Polen en woonde al 10 jaar in België toen de mobiele nachtteams hem in januari 2022 voor het eerst ontmoetten. Hij was net zijn woning kwijtgeraakt om redenen die hem aanbelangen. De rest kan iedereen zich voorstellen.

Deze man had tientallen keren de nacht doorgebracht in de opvangcentra van Samusocial, maar het waren vooral onze collega’s van de mobiele teams die hem leerden kennen en bijstonden. Met een dekentje, thee of soep, verzorging, een babbel.

Een autopsie stelde vast dat onderkoeling neit de oorzaak van de dood was. Het maakt niet uit, uiteindelijk beleefde deze man zijn laatste ogenblikken helemaal alleen, in de kou, die bijtende kou die ons allemaal de pas doet versnellen zodat we snel terug naar binnen kunnen.

Ryszard heeft de laatste tijd niet echt vaak om onderdak gevraagd. Maar is dat relevant? Vraag dat maar aan onze collega’s die hulp verlenen aan de mensen op straat. Niets is zo moeilijk als je omdraaien naar het interventievoertuig en iemand achterlaten die het verder alleen moet zien te redden in de ijskoude nacht.

Al onze hulpverleners worden hiermee onvermijdelijk geconfronteerd, bijna als een vuurdoop: iedereen krijgt zo’n moment waarop je moet omgaan met het feit dat je niet iedereen kunt helpen die in nood verkeert. Dat moment waarop je de vraag krijgt of hij niet mee kan naar de warmte van één van onze centra en dat je tegen die twee ogen ingepakt in een vochtige deken moet zeggen: “Sorry, we zouden wel willen, maar we hebben echt geen plaats”. Of dat je de deur van het centrum moet sluiten onder de vragende blik van een groep mensen die vragen om zich te mogen opwarmen omdat de koude vanavond echt te snijdend is. Omdat het buiten of in het kraakpand echt niet te harden is. Gewoon een paar uurtjes in de huiskamer? Ik begrijp het… maar nu moet ik de deur dichtdoen. Sorry.

Dinsdag is, ondanks alle energie en middelen die onze collega’s ieder op zijn niveau, elke dag opnieuw besteden een man doodgegaan op straat. Iemand die we probeerden te helpen. Iemand die wij kenden.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.