Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een mandaat van het Gewest voor Samusocial om de gezinnen van de Kunstberg op te vangen.

04/05/2016

Sinds het winterplan op 2 mei de deuren sloot, verblijven meerdere gezinnen in het park van de Kunstberg bij gebrek aan plaatsen om te verblijven.

Gelet op deze kritieke humanitaire situatie heeft het Gewest een mandaat verleend aan Samusocial om de gezinnen vanaf dit woensdag op te vangen in het centrum van de Poincarélaan.

Plaatsen zijn daarmee beschikbaar in het centrum, waar de gezinnen een residentiële opvang krijgen (24h/24) vanuit humanitaire oogpunt. Samusocial kan daarmee tegemoetkomen aan de primaire behoeften van deze groep mensen (onderdak, warme maaltijden, medische verzorging, psychosociale begeleiding).

dsc_3426famille_table

Het optreden van Samusocial beoogt in de eerste plaats verbetering te brengen in de toestand van de opgevangen personen en hiervoor een aangepaste oplossing te vinden [1].

Als deze gezinnen nu door Samusocial worden opgevangen, dan is dat een humanitair antwoord voor een groep mensen die soms al meerdere jaren een zwervend bestaan kent in Brussel. De mogelijkheden om deze mensen te begeleiden naar een oplossing die hen van de straat haalt, zijn echter zeer beperkt, soms zelfs onbestaand. Heel wat van deze gezinnen bevinden zich immers in een onregelmatige administratieve situatie (niet-Europeanen die zich onwettig op het grondgebied bevinden, burgers van Oost-Europese landen zonder officieel adres en dus de facto in onregelmatige toestand).

[1] In 2015 werden 229 van de 284 gezinnen die door Samusocial zijn opgevangen begeleid naar een oplossing die hen uit de noodopvang heeft geholpen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.