Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een nieuw centrum voor asielaanvragers in Etterbeek

09/07/2021

Door de opzegging, gegeven door de eigenaar van ons centrum van Neder-Over-Heembeek, moesten we ons opvangprogramma dat er werd uitgerold, verhuizen.

De gehuisveste personen worden sinds 26 mei tijdelijk ondergebracht in een nieuw gebouw in Etterbeek, dat al plaats bood aan een opvangprogramma van Fedasil, beheerd door het bedrijf G4S. Het mandaat van Fedasil dat Samusocial de opdracht geeft om 350 asielaanvragers op te vangen blijft gelijk, alleen de plaats verandert.

De verhuizing van het centrum heeft veel energie gevraagd van onze teams, te meer omdat de overname van de opvang van 170 bewoners die al in het gebouw van Etterbeek verbleven en die werd beheerd door G4S, moest worden georganiseerd. ‘We hebben alles vanaf nul moeten herbeginnen met deze nieuwe bewoners’, aldus Sonia, de coördinatrice. Momenteel kan deze nieuwe infrastructuur 200 kandidaten vluchtelingen huisvesten, maar op termijn zal het over een maximumcapaciteit van 350 bedden beschikken.

Het dienstenaanbod ter beschikking gesteld in het centrum voldoet aan de normen voorzien door de opvangwet. Concreet biedt de inrichting van dit gebouw met 10 verdiepingen een grotere autonomie voor de bewoners bij het praktisch beheer van hun verblijf. ‘Onze bewoners ontvangen een wekelijkse toelage, ze hebben toegang tot de collectieve keukens (2 per verdieping) en koken zelf. Op elke verdieping is er een wasmachine, waarmee ze zelf zorgen voor hun linnengoed’ aldus Sonia.

De teams van het centrum hebben hun begeleidingspraktijken dus moeten aanpassen. ‘Gezien de autonomie van de gehuisveste personen, zien we erop toe dat alles in de best mogelijke omstandigheden verloopt en met gezamenlijk respect voor het leven in de gemeenschap.’

De Directie van Samusocial zet zich tegenwoordig in om een andere ruimte te vinden die plaats zal kunnen bieden aan het opvangprogramma op langere termijn. 

 

 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.