Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Een winternacht mee met de maraude van onze mobiele teams

02/12/2021

Deze avond, terwijl onze maraudeurs nog niet eens op pad zijn, zijn er al meer dan 12 meldingen geregistreerd door de telefonische permanentie van Samusocial. Nu de winter en het koude weer naderen, blijft de rol van onze mobiele teams essentieel.

Sinds de komst van het koude weer en weldra de eerste vorst, worden de meldingen steeds talrijker. Helaas is het niet altijd mogelijk om iedereen te bereiken die om hulp heeft gevraagd of die door burgers of partners is gemeld.

Als enige dagelijkse nachtelijke hulpdienst voor daklozen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staat onze maraude onder tijdsdruk: zelfs als we door het in kaart brengen van de te ontmoeten of te volgen personen een deel van het traject kunnen uitstippelen, blijven de meldingen de hele avond binnenstromen. Dit maakt het moeilijk voor de teams om het exacte verloop van de nacht te kennen. Desondanks hebben om 2 uur’s nachts, na vier uur lang de straten van Brussel te hebben doorkruist, al zes mensen noodhulp gekregen. Drie van hen werden doorverwezen naar een noodopvangcentrum van Samusocial om de nacht in warmte door te brengen.

De maraudeurs kennen de meeste daklozen, ze noemen hen bij hun voornaam, kennen hun verhaal, anticiperen op hun behoeften. Sommige hebben meer gesofisticeerde kampen; dan andere, maar ze hebben allemaal te lijden onder de vriesnachten die in deze tijd van het jaar steeds vroeger vallen.

Dus moeten er ook meer dekens en kledij worden uitgedeeld. Maar in de dozen achterin de bestelwagen zijn de handschoenen, sjaals en dikke truien schaars. Het is daarom niet altijd gemakkelijk om op alle verzoeken in te gaan. Niet iedereen heeft een deken of eten nodig, maar iedereen is op zoek naar een beetje menselijke warmte. Dat is ook de reden waarom zij een beroep doen op Samusocial: voor een beetje gezelschap, een eenvoudig contact of een gesprek, de tijd van een sigaret of een warme chocolademelk.

Het wordt een lange nacht voor Jean-Christophe, Tarek, Nicolas en vele anderen die gedwongen zijn buiten te blijven ondanks de vochtige kou die heerst in de stad: de nachtmaraude zal zijn missie zonder onverminderd voortzetten tot in de vroege uren om zoveel mogelijk mensen zonder oplossing voor onderdak te helpen.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.