Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Einde van het Winterplan : Samusocial kan niet langer alle gezinnen aan onderdak helpen.

02/05/2017

Het Winterplan eindigt op 2 mei met de sluiting van de laatste nog actieve winteropvangcentra, het centrum van de Koningsstraat (300 plaatsen voor mannen en vrouwen) en het Gezinscentrum van Vorst (130 plaatsen).

Met de volledige sluiting van het Winterplan op 2 mei kan Samusocial helaas niet langer garanderen dat alle kwetsbare mensen onderdak vinden, ook niet de gezinnen.

De opvangcapaciteit voor gezinnen is immers verzadigd en onze verschillende structuren kunnen alleen bieden vandaag plaats aan 60 gezinnen, met in totaal tussen 200 en 210 personen : 130 mensen in het gezinscentrum van Woluwé en 70 tot 80 in het noodopvangcentrum van Brussel. Als aanvullende maatregel hebben wij beslist drie kamers voor dringende opvang vrij te houden die per nacht zullen worden toegewezen zodat we verder kunnen instaan voor een minimumopvang aan gezinnen die geen onderdak kunnen vinden.

Tot vandaag waren 278 permanente plaatsen van Samusocial beschikbaar buiten de winterperiode. Deze plaatsen zijn verspreid over het noodopvangcentrum van Brussel (110 plaatsen), het gezinscentrum van Woluwe (130 plaatsen) en het centrum MediHalte in Laken (38 plaatsen).

Er lopen gesprekken met de gewestelijke overheid om te bekijken of na 2 mei bijkomende structurele plaatsen geopend kunnen worden om zoveel als mogelijk te voorkomen dat kwetsbare mensen opnieuw de straat op moeten.

 

Rondzwervende gezinnen : een groeiende problematiek 

Tijdens het hele Winterplan bood Samusocial onderdak aan ruim 751 personen in gezinsverband (voorlopige balans op 10 april).

Net voor de sluiting van het Winterplan brachten nog 312 personen in gezinsverband (87 gezinnen) de nacht door in onze centra. De overige gezinnen werden begeleid naar oplossingen weg van de noodopvang

De toestand waarmee wij vandaag geconfronteerd worden, is een uiting van een veel ruimere problematiek waarmee onze teams iedere dag opnieuw te maken krijgen.
Buiten het Winterplan met zijn verbrede opvangcapaciteit zien de teams van Samusocial zich immers genoodzaakt elke week talloze gezinnen die verzoeken om onderdak te weigeren bij gebrek aan plaats. En ook onze mobiele teams bij Samusocial vinden regelmatig gezinnen die wonen in een kraakpand of een ander geïmproviseerd onderkomen.

De problematiek van de gezinnen met een zwerversbestaan overstijgt ver de actiemiddelen van Samusocial de Bruxelles. Het is een nationale, zelfs Europese problematiek. Heel wat gezinnen bevinden zich in een onwettige administratieve toestand (niet-Europeanen die illegaal in het land verblijven, Europese burgers uit de oostelijke landen zonder officieel adres en de facto dus in een onregelmatige toestand).  Hierdoor wordt het voor onze teams onmogelijk om hen een perspectief te bieden op wettelijke oplossingen om van de straat weg te geraken.

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.