Bed close-new close-new Arrow Bed Facebook LinkedIn Night Phone Search mail Twitter

Samusocial

Focus op onze gezinsbegeleiding: interview met Aline, kinderverzorgster bij Samusocial

20/02/2025

Aline werkt al drieënhalf jaar als kinderverzorgster in een van onze noodopvangcentra voor gezinnen. Deze centra bieden hun bewoners hulp door een gespecialiseerde cel gewijd aan jonge kinderen en ouderschap. Aline werkt samen met een psychologe en speelt een sleutelrol in het versterken van de banden tussen ouders en kinderen. Via gerichte activiteiten en ondersteuning op maat helpt ze hen om hun problemen aan te pakken.

Ze speelt een cruciale rol en is een echte steunpilaar voor deze gezinnen die vaak kampen met grote armoede.

“Ik heb een heel breed takenpakket,” zegt Aline. Vanaf het moment dat gezinnen met kinderen van 0 tot 6 jaar arriveren, biedt zij concrete, persoonlijke ondersteuning: hulp bij de dagelijkse verzorging (bad geven, verschonen), advies over opvoeding en hulp bij essentiële zaken zoals het inschrijven in crèches of scholen.

Aline vindt het belangrijk om de band tussen ouders en kinderen te versterken; vaak is die verzwakt door de beproevingen die deze gezinnen doorstaan:

“Wanneer gezinnen hier aankomen, bevinden ze zich in zo’n moeilijke situatie dat hun prioriteit niet langer het kind is, maar onderdak of veiligheid. Het is mijn taak om hun tijd te geven om met hun baby door te brengen, zodat ze hun problemen even kunnen vergeten en opnieuw een band kunnen opbouwen.”

Een van Alines grootste verwezenlijkingen is het opzetten van een solide netwerk van partnerschappen, met name met kinderdagverblijven en scholen. Dankzij deze partnerschappen hebben veel kinderen toegang gekregen tot essentiële voorzieningen. Vóór de verhuis van ons noodopvangcentrum voor gezinnen van Oudergem naar Evere was Aline erin geslaagd om bijna 50 kinderen gratis in crèches in te schrijven, een aanzienlijke prestatie gezien de moeilijke toegang tot deze voorzieningen.

“Ik heb een netwerk gecreëerd door te wijzen op de moeilijke situatie van moeders, die er vaak alleen voor staan en over geen middelen beschikken. Ik overtuigde hen door aan te tonen hoe belangrijk het is om deze moeders tijd voor zichzelf te geven, zodat ze plannen kunnen maken en tegelijkertijd de stabiliteit en ontwikkeling van hun kind kunnen waarborgen.”

De verhuis naar Evere heeft jammer genoeg nieuwe administratieve beperkingen met zich meegebracht voor de toegang tot deze diensten. De verplichting om zich online in te schrijven, de noodzaak om in het bezit te zijn van een identiteitskaart om bepaalde vormen van bijstand te genieten en het feit dat veel van onze begunstigden geen domicilie hebben, maken het erg moeilijk voor veel gezinnen. Voor Aline is de uitdaging nu om dit netwerk opnieuw op te bouwen in een context van strengere beperkingen, een uitdaging die ze vastberaden aangaat.

In deze aanpak om ouderschap te ondersteunen is het Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE) een belangrijke bondgenoot. Dankzij regelmatige consultaties bij een kinderarts, educatieve workshops (handen wassen, tanden poetsen) en het uitlenen van lesmateriaal, versterken deze initiatieven de acties van Aline en bieden ze concrete oplossingen voor de specifieke behoeften van gezinnen.

Aline organiseert ook praktische workshops om ouders te ondersteunen in hun rol. Zo zijn er sessies voor het bereiden van maaltijdsoepen, waar moeders leren hoe ze de voeding van hun kind(eren) kunnen diversifiëren en tegelijkertijd een leuk moment beleven. Dan heb je ook de muzikale initiatiesessies, die ouders en kinderen samenbrengen om te zingen en instrumenten te bespelen en voor een vrolijk intermezzo zorgen.

Naast deze activiteiten maakt Aline tijd vrij om actief en begripvol te luisteren naar de ouders. Dankzij haar vertrouwensrelatie met deze mensen kan ze extra behoeften detecteren en er indien nodig de psycholoog van het centrum bij betrekken om passende oplossingen te vinden. 

Wat Aline motiveert in haar werk, is zien dat gezinnen ondanks de obstakels vooruitgang boeken.

“Het maakt mij gelukkig als ik zie dat ze zich uit de slag helpen: dat ze onderdak vinden, een opleiding volgen … Als ze me daarna komen vertellen dat mijn advies hen heeft geholpen, is dat de mooiste beloning die ik me kan inbeelden.”

Haar werk bij Samusocial toont het belang aan van kinderopvang bij het ondersteunen van gezinnen in armoede. Door een vertrouwensband op te bouwen, ouders te ondersteunen in hun dagelijks leven en perspectief te geven voor hun kinderen, helpt Aline om hun welzijn elke dag te verbeteren en hun kansen te bieden op een stabielere toekomst.

__

De cel Kinderopvang in ons gezinsopvangcentrum in Evere ontvangt financiële steun van Viva For Life, een initiatief van Cap48 en de RTBF. We willen hen oprecht bedanken voor hun steun, zonder dewelke dit werk niet mogelijk zou zijn. 

close

Nieuwsbrief

Ontvang elke maand het recenste nieuws van Samusocial Brussels in je mailbox. Schrijf je in om onze nieuwsbrieven te ontvangen.

Deze informatie zal enkel gebruikt worden om de nieuwsbrief naar het opgegeven adres te sturen. Je kan steeds met één klik uitschijven.