Gesprek met Emilie en Jessie, psychologen bij Samusocial : Aflevering 1
12/08/2024
Emilie en Jessie werken als psycholoog bij Samusocial. Ze vertellen ons over hun ervaringen en de kern van hun werk. Lees de tweede en derde aflevering van dit interview in de rubriek Nieuws van Samusocial.
Hallo Jessie, hallo Emilie, bij welke voorzieningen van Samusocial werken jullie?
Jessie: Ik behaalde aan de ULB een master in de klinische psychologie en kon bij Samusocial meteen aan de slag als psycholoog in de mobiele hulpteams, ook wel maraudes genoemd. Ik werk bij het nachtteam. Ons multidisciplinaire team bestaat uit verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, maatschappelijk assistenten en psychologen. Particulieren of de mensen zelf contacteren ons voor psychisch-medisch-sociale hulp of voor materiële bijstand. Het team gaat ook op zoek naar geïsoleerde en kwetsbare mensen die niet de middelen hebben om een beroep op ons te doen.
Emilie: Ik heb een master in de sociale en interculturele psychologie. Ik werk al meer dan 15 jaar bij Samusocial en 8 jaar bij ‘Step Forward’. Dit Housing First-programma biedt 18- tot 25-jarige dakloze jongeren die met psychologische problemen en/of verslavingen kampen, huisvesting zonder voorwaarden. Vervolgens bieden we ondersteuning op maat.
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om bij Samusocial te werken?
Jessie: Voor mij lijdt het niet de minste twijfel dat dak- en thuislozen psychologisch ondersteund worden, en dus is het belangrijk dat er bij Samu psychologen zijn. En ik heb de kans die mij werd geboden, aangegrepen.
Emilie: Mijn interesse ging uit naar de begrippen uitsluiting, marginalisering en sociaal isolement. Voor ik me met dakloosheid ging bezighouden, had ik interesse in hoogbejaarden, oudere mensen, die vaak teruggetrokken leven. En toen kreeg ik de kans om hier in de winter als extra kracht aan de slag te gaan, en ik ben gewoon gebleven!
Jessie, wat is jouw rol in het nachtelijke maraudeteam?
Jessie: We doen in feite allemaal hetzelfde werk – mensen die op straat leven, opsporen en proberen te voorzien in hun behoeften – maar, en dat is net zo bijzonder, elk van ons heeft een eigen, specifieke “pet” op; bij eerder psychische problemen leg ik mijn perspectief als psycholoog in de weegschaal. Ik ben er dan niet als therapeut, mijn taak bestaat uit luisteren, steunen en begeleiden.
En jij Emilie, wat doe jij in het team Step Forward?
Emilie: Ik begeleid jongeren bij hun levensprojecten door te werken aan hun zelfvertrouwen, door hun vaardigheden en competenties te verbeteren en door herstel en een gezonde overgang naar volwassenheid te bevorderen. We geven hun toegang tot accommodatie en vanaf dan is het de bedoeling dat ze hun eigen netwerk creëren om zelfstandig te kunnen worden. In het team reik ik dan de elementen aan die maken dat mensen met geestelijke gezondheidsproblemen beter begrepen worden, ik wijs op hun kwetsbaarheid en de risico’s, zodat hun situatie en gedrag vanuit een andere hoek worden bekeken.
Dat wil zeggen dat je geen therapie geeft?
Emilie: Ik geef geen therapie in de strikte zin van het woord, maar mijn werk en begeleiding zijn therapeutisch getint en aangepast aan hun psychische problemen.